V Praze se protestovalo proti kožešinovým farmám. Poslanci jednají o jejich zákazu

Metropolí prošel 6. listopadu průvod několika set odpůrců chovu kožešinových zvířat. Zákonodárci jednají o novele zákona, která by tuto činnost znemožnila.

Účastníci Velkého pražského průvodu proti kožešinám vyrazili v půl třetí ze Střeleckého ostrova směrem k Staroměstskému a posléze Václavskému náměstí. Za hlasitého doprovodu bubnů provolávali hesla jako: „Lišky nejsou věci, přesto trpí v kleci“. Barevné transparenty a zvířecí kostýmy budily mezi kolemjdoucími velkou pozornost. Policejní doprovod musel na několika místech zastavit dopravu.

Konečnou zastávkou demonstrantů se stalo Václavské náměstí, kde organizátoři ze spolku OBRAZ – Obránci zvířat připravili podium spolu s petičním stánkem. Na závěr akce vystoupilo několik řečníků z řad aktivistů, politiků a odborníků.

„Již jen pár dní zbývá do zahájení tzv. kožkovací sezony, během níž bude v naší zemi dalších dvacet tisíc zvířat naházeno do plynových komor jenom proto, aby jejich srst mohla ozdobit zimní kabáty. Ve stejné době začne Poslanecká sněmovna diskutovat o tom, zda jde o legitimní byznys, anebo krutý přežitek,“ řekl Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ.

Přímo či nepřímo platí zákaz chovu kožešinových zvířat v deseti evropských zemích. V Česku by obdobný zásah podle průzkumu CVVM uvítalo 70 % občanů. Pod novelu zákona se podepsalo 50 poslanců napříč politickým spektrem, zakázán by měl být chov výhradně či primárně pro kožešiny.

Podle návrhu by se od roku 2017 nesměly zakládat nové farmy a do konce roku 2018 by svou činnost měla ukončit stávající zařízení: těch je v současnosti v ČR devět. S novelou nesouhlasí provozovatelé farem. „Máme důvody se domnívat, že velká část poslanců podepsaných pod zprávou byla vystavena tlaku a jednostranným nepravdivým informacím ze strany lobbistických aktivit veganských organizací,“ uvedl pro ČTK David Vojtíšek, předseda Základní organizace chovu kožešinových zvířat Českého svazu chovatelů a majitel farmy Norek.

Rozhodnutí bude na parlamentu. „Nechat původně volně žijící zvířata trpět v drátěných klecích jenom proto, abychom si jimi následně mohli ozdobit šatník, mi příliš vyspělé nepřipadá. Proto budu rád, když se i Česká republika zařadí mezi mnohé evropské země, které již tento druh podnikání netolerují,“ řekl poslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

Poslanecká sněmovna přijala novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání 9. listopadu v prvním čtení a postoupila ji k posouzení zemědělskému výboru a výboru pro životní prostředí.

 

Foto kredit: Dzīvnieku brīvība/Flickr.com

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *