Novým ministrem průmyslu a obchodu se příští týden stane Jiří Havlíček

Prezident Miloš Zeman se v pondělí sešel s Jiřím Havlíčkem (ČSSD), budoucím ministrem průmyslu a obchodu. Do funkce ho jmenuje 4. dubna. Jednání se podle Havlíčka neslo ve velmi přátelském duchu. „Pana prezidenta jsem seznámil s prioritami, které bych chtěl v úřadu prosazovat,“ sdělil novinářům po schůzce.

Šéfa resortu čeká v následujících měsících hned několik důležitých úkolů. Prosazení novely zákona o elektronických komunikacích, která by měla výrazně zvýšit práva spotřebitelů směrem k mobilním operátorům a vytvořit podmínky pro snížení cen mobilních dat. Další prioritou bude zrychlení čerpání evropských peněz. Součástí agendy je také příprava výstavby jaderného bloku v elektrárně Dukovany, včetně změny stavebního zákona, a stabilizace OKD.

Situace v OKD byla jedním z témat setkání. „Pana prezidenta jsem seznámil s postojem Ministerstva průmyslu a obchodu, které odmítá, aby závaznou nabídku na odkup OKD podala společnost Prisko. Myslíme si, že daleko vhodnějším subjektem je státní podnik Diamo. Má dlouholeté zkušenosti a je jednoznačnou zárukou, že útlum těžby bude pokračovat správně,“ uvedl.

Prezident Zeman je s premiérovým výběrem spokojen. V rozhovoru pro TV Barrandov poukazoval na Havlíčkovy zkušenosti: „Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců.“

„Měl jsem možnost velmi těsně spolupracovat s panem náměstkem Havlíčkem a ta spolupráce mě ujistila o tom, že je velmi dobře připraven na to, aby do voleb do Poslanecké sněmovny na podzim letošního roku Ministerstvo průmyslu a obchodu vedl,“ komentoval své rozhodnutí Sobotka, který po odvolání bývalého ministra Jana Mládka 28. února úřad sám vedl.

Místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník (ANO) volbu zhodnotil jako pragmatickou a dobrou, ale kritizoval prodlevu. „Ve chvíli, kdy se pan premiér rozhodl pro tu personální změnu, měl mít připravené druhé jméno,“ sdělil České televizi.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *