Sparta v Evropské lize postupuje, Liberec vykřesal naději, zato Plzeň končí

Fotbalisté Liberce navzdory špatné formě z posledních zápasů zdolali v Evropské lize suverénně ázerbájdžánský Karabach. Vpodvečer 24. listopadu se odvděčili fanouškům výhrou 3:0 a udrželi si šanci na postup do jarní části. Tam už je Sparta, která si po taktickém výkonu poradila doma s anglickým Southamptonem 1:0. Naopak Plzeň po výprasku v Římě s AS 1:4 naději ztratila.

Podještědskou party řídili ofenzivní záložník Egon Vůch a ruský útočník Nikolaj Komličenko. Vůch se v 11. minutě dostal k centru Lukáše Bartošáka a hlavičkou na zadní tyč nedal brankáři hostů šanci. To domácí gólman Martin Dúbravka nájezd soupeře vychytal. „Lidé si to mohli od nějaké 11. minuty vychutnat až do konce,“ citoval Vůcha klubový web.

V 56. minutě se skvěle uvolnil nigerijský Ubong Ekpai, který při rozsáhlé marodce zažil premiéru v základní sestavě na pravém kraji zálohy. Po jeho centru a následném faulu hostů na Komličenka nařídil rozhodčí Stefan Johannesson penaltu. Sám faulovaný zvýšil prudkou ranou doprostřed na 2:0. O 10 minut později Vůch až příliš snadno přešel přes Afira Dašmedirova a po jeho přihrávce umístil míč do odkryté branky opět Komličenko.

Liberec měl přitom před vzájemným zápasem jediný bod, zatímco jeho soupeř sedm. Ale i přes rozsáhlou marodku a změny v sestavě Slovan uspěl a dál usiluje o postup. V posledním kole musí porazit venku PAOK Soluň a doufat, že Fiorentina přemůže právě Karabach. „Nejedeme tam jen na výlet a hrát o peníze, ale jedeme tam hrát o možný sportovní úspěch,“ prohlásil na tiskové konferenci kouč Jindřich Trpišovský.

Spartu sice také sužovala marodka, ale vzhledem k postavení ve skupině jí k postupu stačila remíza. A nakonec i vyhrála. Gól padl na Letné také v 11. minutě: po standardní situaci rozehrané Bořkem Dočkalem skóroval Nhamoinesu Costa. Sparta díky dobré taktice bez velkých potíží stačila mužstvu, které hraje anglickou Premier League, a náskok 1:0 udržela.

Pohled na její skupinu je překvapivý, vedou ji Letenští s dvanácti body, naopak na posledním místě se krčí slavný Inter Milán, který nasbíral body jen tři. Plzeň pojede do Vídně na Austrii hrát jen o čest a finanční bonus za výhru, protože už postoupit nemůže.

 

Foto kredit: Nazionale Calcio/Flickr.com
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *