Velkou pardubickou vyhrál Faltejsek s Charme Lookem, Stromský neustál Taxisův příkop

V tradiční druhou říjnovou neděli se uskutečnil 126. ročník Velké pardubické. Jejím vítězem se stal již počtvrté Jan Faltejsek, tentokrát s devítiletým hnědákem Charme Lookem. Navázal tak na svou trojnásobnou vítěznou šňůru s Orphee des Blins, kterou minulý rok přerušil v sedle Universe of Gracie. Druhé místo pak obsadil nováček Ange Guardian s Janem Kratochvílem a na třetím skončili Zarif s Josefem Bartošem.

Vítězný Faltejsek byl dle sázkových kurzů dlouhou dobu hlavním favoritem závodu, pouhé hodiny před startem ho však z prvního místa sesadil Nikas, pravděpodobně díky úspěchu v předešlém ročníku. Na jeho hřbetu se ale po Taxisově příkopu neudržel žokej Marek Stromský, a Nikas tak závod doběhl sám.

Taxisův příkop nezvládl také Reaper s Jakubem Spáčilem, jezdce později ztratil i Universe of Gracie. Rabbit Well s Josefem Váňou mladším pro změnu ani nevyběhl a zůstal stát na startu. Do cíle tak z 15 doběhlo pouze 11 koní s jezdcem.

Po většinu závodu se v čele střídal Ter Mill s Charme Lookem, který však po Havlově skoku výrazně zrychlil tempo a do cílové rovinky vbíhal s Ange Guardianem v zádech. Kratochvíl ale už rozdíl v posledních metrech smazat nedokázal a hlavní pětimilionovou výhru si tak odnesli Faltejsek s koněm trenérky Martiny Růžičkové.

„Já jsem se v podstatě jenom vezl. Děkuji za skvěle připraveného koně. Bylo to super a moc pěkné svezení,“ komentoval pro Českou televizi průběh závodu Faltejsek.

Letošní ročník byl neobvyklý tím, že se na startu neobjevili žádní zahraniční koně. Již podruhé se také závodu na 6900 m nezúčastnil osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa starší, který by tak ale rád učinil příští rok, ve svých 64 letech.

Foto kredit: Česká televize

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *