Na Vítkově se uskutečnila pieta k 71. výročí konce války

V neděli 8. května se konal tradiční pietní akt u příležitosti 71. výročí ukončení bojů druhé světové války. U Národního památníku v Praze na Vítkově se sešli představitelé státu, váleční veteráni i občané a společně uctili památku obětí největšího válečného konfliktu v novodobých dějinách.

Vzpomínkové akce se zúčastnili prezident republiky Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček, ministři Martin Stropnický (obrana) a Daniel Herman (kultura) nebo kardinál Dominik Duka. Prezident Zeman připomněl, že oslavy konce války v České republice právě 8. května mají svůj důvod. Před rokem 1989 se konaly o den později a na Zemanův návrh z počátku devadesátých let se přesunuly. „Není na škodu si nastudovat trochu historie a dozvědět se, kdy byla podepsána kapitulace v Remeši, zdůrazňuji v Remeši, v Berlíně byla až druhá a kapituluje se zpravidla jenom jednou,“ poznamenal před přítomnými Zeman.

V souvislosti s tehdejšími válečnými událostmi promluvil předseda vlády Sobotka také o současné situaci. Varoval před uvažováním v kategoriích „my a oni“ a odsoudil šíření předsudků na základě pohlaví, náboženství, politického názoru, sexuální orientace či původu, které podle něj „plodí v konečném důsledku jen zlo a násilí“. Nakonec premiér podle oficiálních stránek vlády ČR zdůraznil nutnost aktivní občanské obrany demokratických hodnot „bez ohledu na to, jestli jsme demokraty levicovými nebo pravicovými“.

V rámci pietní akce položili účastníci tradičně květiny u hrobu neznámého vojína. Přítomny byly české armádní jednotky, které letos doprovodila poprvé také jednotka policejní. Aktu se zúčastnili také někteří váleční veteráni, ale jak si postěžoval brigádní generál Miloslav Masopust, „je nás stále méně a méně“.

K 71. výročí konce války se konaly vzpomínkové akce po celé republice. Nejsledovanější se stala tradičně jízda historických vozidel Ride of Freedom v Plzni, které přihlížely tisíce lidí. Plzeňané si připomínali osvobození americkou armádou už od čtvrtka a oslav se zúčastnilo také 13 válečných veteránů ze Spojených států a Belgie. „Na rok 1945 mám samé úžasné vzpomínky, potkal jsem ty nejvděčnější a nejčestnější lidi ve svém životě, a vždycky, když se sem vracím, tak mám stejný pocit,“ uvedl podle iDnes.cz jeden z veteránů, čtyřiadevadesátiletý Earl Ingram.

Kontroverzní se naopak stal průjezd Nočních vlků, ruských motorkářů s vazbami na prezidenta Putina, Českem a jejich uctění památky obětí války v Brně, v Praze a v Děčíně.

Článek vyšel také v Carolina

Foto kredit: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *