51. filmové Karlovy Vary: pocta Bohdalové a Svěrákovi či nová sekce

„Dříve se jelo na pětiletky. My jsme se rozhodli mít padesátiletky a teď vstupujeme do druhé,“ zahájil Jiří Bartoška, prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, letošní sezonu. Nadcházející 51. ročník představí zcela novou sekci o lidech s fyzickými hendikepy a ocení osobnosti českého stříbrného plátna.

Každoroční Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary letos obdrží herečka Jiřina Bohdalová. Jako dárek k hereččiným květnovým 85. narozeninám se na festivalu bude promítat trezorový snímek Ucho režiséra Karla Kachyni. Životní jubileum letos slaví i o pět let mladší Zdeněk Svěrák, který se objeví v tradiční festivalové znělce. Svěrák, který se do české filmové historie zapsal jako textař, scenárista a herec, převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu prezidenta už v roce 2014.

Naopak letos poprvé se festival zaměří na filmové příběhy hendikepovaných lidí. Sekce Lidé odvedle při premiéře představí osudy vozíčkářů. „Je to pro nás logické vyústění naší snahy předat kompletní festivalový zážitek i lidem s hendikepy,“ uvedl programový ředitel Karel Och na tiskové konferenci v úterý 26. dubna. Festival už šestnáct let provozuje projekt Kino bez bariér, který umožňuje návštěvu právě lidem s fyzickým postižením.

Nově zůstanou projektové místnosti otevřené i v neděli po oficiálním skončení festivalu. „Je to možnost pro návštěvníky vidět oceněné filmy a zároveň poděkovat obyvatelům Karlových Varů,“ uvedl k novince Jiří Bartoška. Oficiální plakát 51. ročníku vytvořil Aleš Najbrt a zobrazil na něm paparazzi snímky celebrit. „Žijeme v mediálně exponované době. Kdo není na fotografii, jako kdyby nebyl. V době, kdy všichni chtějí mít selfie, jsme proto udělali anti-selfie,“ vysvětlil.

Festival se bude konat od 1. do 9. července a jako obvykle bude hlavním působištěm Hotel Thermal.

 

Foto: Filmový festival Karlovy vary

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *