Zbývá 100 dní do her v Riu, zúčastní se jich přes 100 českých sportovců

Sportovce i fanoušky dělí od středy 27. dubna přesně sto dní do začátku letních olympijských her. Ty se poprvé v historii uskuteční na jihoamerickém kontinentě. Jistý start v Brazílii má zatím 65 českých reprezentantů. „Předpokládáme však, že do Ria poletí až 130 sportovců,“ říká vedoucí výpravy Martin Doktor.

Jedním z nich by měl být judista Lukáš Krpálek, kterého čekají před začátkem soutěží i jiné než sportovní starosti. Očekává nejen narození potomka, ale musí doléčit zraněné rameno. To ho výrazně limitovalo na víkendovém ME, kde vypadl hned v prvním kole. „Chci se dát zcela do kupy a nevypadnout z osmičky nasazených do olympijského turnaje,“ řekl Krpálek.

Ve zcela odlišné situaci je naopak kajakář Vavřinec Hradilek. „Rio byl sen, který byl jednu chvíli daleko, ale teď jsem se vrátil do boje.“ Narážel na kvalifikační závody, v nichž soupeří o místo na hrách s úřadujícím mistrem světa Jiřím Prskavcem. Jeden z nich se objeví ve finální nominaci. Český olympijský výbor ji schválí 12. července na plenárním zasedání.

Zatímco pořadatelé v Riu de Janeiro ve spěchu dokončují některá sportoviště nebo řeší problémy s kvalitou vody, ubytovací kapacity jsou plně připravené. „Olympijská vesnice bude patřit k nejlepším v historii,“ řekl šéf olympijské mise Doktor, jenž Rio před měsícem navštívil.

Nejen sportovcům, ale i jejich fanouškům zajistí Český olympijský výbor patřičné zázemí. V dějišti her budou moci navštívit Český dům, v Česku fandit v olympijském parku, který se otevře u lipenské přehrady. Oba areály budou přístupné po celou olympiádu od 5. do 21. srpna.

 

Foto kredit: Megan Trace/Flickr.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *