Kavárna na tulení: Kočky jsou tu na prvním místě

Filip a Nikola z Hradce Králové nad projektem veganské kočičí kavárny přemýšleli už delší dobu. K realizaci nápadu došlo ale až díky nabídce pronájmu prostoru bývalé židovské synagogy v centru. Mladý pár do kavárny Cats & Coffee kromě kávy a zákusků láká návštěvníky i na společnost devíti koček.

Filipe, jste v Hradci jediný veganský podnik. Neměl jste strach z nedostatku zákazníků?

Právě proto, že tu takový podnik ještě není, nebál jsem se, že by neuspěl. V Hradci je poměrně dost veganů a navíc se prvoplánově neprezentujeme jako veganská kavárna. Náš sortiment samozřejmě veganský je, ale lidi lákáme zejména na kvalitu. Většina našich hostů ani nemá ponětí, že právě snědli veganský dort nebo vypili sójové cappuccino.

To by ale Kočičí kavárnamohl být problém pro alergiky – nahrazujete kravské mléko sójovým. Jsou zákazníci upozorněni předem, že je kavárna veganská a že nápoje a jídlo obsahují jiné alergeny, než jaké by čekali?

Máte pravdu, používáme pouze sójové mléko. Alergeny dle nařízení uvádíme u každého zákusku a sendviče. I u nabídky kávy je napsáno, že používáme k přípravě Café latte a Cappuccina sójové mléko.

Všimla jsem si, že nemáte nápojové lístky. Jak zákazník zjistí, co nabízíte?

Lístky nemáme a ani je neplánujeme. To proto, abychom lidem mohli vše přesně vysvětlit a předvést jim naši denní nabídku. Nemáme úplně klasický sortiment, a tak je lepší si s lidmi popovídat a případně jim vysvětlit naši filozofii.

Vaši filozofii?

Ano. Snažíme se v Hradci lidem ukázat, že existuje lepší káva, než je „turek, vídeň a preso s mlíkem“. Pracujeme pouze s výběrovou kávou, kterou připravujeme nejmodernějšími způsoby. Nepodáváme espresso s mlékem ani rozpustnou kávu nebo lungo. Pro všechny tyto kávy máme alternativu, která je připravena správně a chutná tak, jak by opravdu měla.

Kromě filozofie přípravy kávy vás odlišuje ještě jiná věc – kočky. Odkud vaše kočky jsou?

Momentálně máme v kavárně plný stav, tedy 9 koček. Dvě jsou z útulku, další dvě od paní, které přišla domů toulavá kočka a porodila je, jednoho kocourka máme od paní, která si ho kvůli těžké životní situaci nemohla nechat a zbytek kočiček jsou nalezenci z popelnic nebo z ulice.

Vidím, že díky kočkám spolu komunikují i lidé z různých stolů, kteří se neznají. Je taková atmosféra, jakou tady vidím, něčím výjimečným, nebo je to běžné?

Děje se to běžně. Často zcela cizí a na pohled rozdílní lidé zapředou rozhovor jen díky kočce a nakonec si jsou vzájemně příjemnou společností po celou dobu návštěvy kavárny. Určitě můžu říct, že kočky mají na zákazníky dobrý vliv, často je rozesmějí svými akrobatickými kousky a nebo je zbaví stresu, když jim vlezou do klína, kde spokojeně vrní.Kočičí kavárna

Jak mezi sebou vycházejí kočky? A jak se chovají zákazníci?

Kočky se k sobě chovají dobře. Občas se navzájem zlobí, ale není to nic vážného, jen si ujasňují pozice ve smečce. Se zákazníky vycházejí podle toho, jak se k nim chovají. Pokud je někdo zlobí, tak umí dát najevo, že se jim to nelíbí. Rozhodně do kavárny nedoporučujeme vstup dětem, proto najdete i na vstupních dveřích informaci, že se do kavárny nesmí s kočárky.

Jaká pravidla v kavárně platí a jak hlídáte jejich dodržování?

V kavárně máme několik pravidel. Nesahat na kočky, pokud spí, nekrmit je a nenechat je jíst ze svého, nefotit s bleskem, nebrat kočky do náručí. Pokud se nás rozhodne navštívit někdo s dětmi, nesmí děti běhat po kavárně ani křičet. Měly by sedět u stolu, případně se po kavárně pohybovat s doprovodem starší osoby. Pravidla hlídáme opravdu striktně a pokud je někdo i přes napomenutí nedodržuje, tak ho bohužel musíme požádat, aby opustil kavárnu. Pohoda koček je u nás na prvním místě.

Z hlediska hygieny je určitě náročnější vést kočičí kavárnu, než kavárnu bez koček. Jak se staráte jejich o zdraví?

Naši kavárnu je určitě náročnější vést, ani ne kvůli úřadům, ale kvůli požadavkům, které jsme si sami nastavili. Zdraví koček hlídá veterinární lékařka se specializací na kočky, která k nám dojíždí a pečlivě je kontroluje. Taky hlídá, aby kočky měly veškerá očkování a byly řádně odčervovány. S nepřízní úřadů jsme se nesetkali – jak jsme zmiňovali, naše požadavky jsou často přísnější, než nařizují úřady, a proto otevření proběhlo zcela hladce.Kočičí kavárna

Čím kočky krmíte? Jste veganská kavárna a tak se nabízí myšlenka veganského krmiva. Na veganských fórech je to velmi diskutovaná otázka, jisté výzkumy dokonce tvrdí, že taková strava kočkám pomáhá vyléčit některé nemoci. Jak se k tomu stavíte vy?

Naše kočky dostávají dvakrát denně vařené maso bez jakýkoliv přidaných konzervantů. Jako doplňkové krmivo používáme granule, které jsou bez obilnin, kukuřice a mají vysoký podíl kvalitního masa a vitamínů. Rozhodně nesouhlasíme s tím, že by se kočky měly krmit vegansky. Kočka je přirozený masožravec a není správné jí tuto potravu odpírat. Takto krmené kočky mívají problémy, které se často projeví až po několika letech, kdy už se nedají řešit.

Kočky jsou jistě velkou položkou v kavárenském rozpočtu. Mohou návštěvníci nějak finančně přispět nebo mohou sami přinést pamlsky?

Na kočičky nám občas někdo přispěje hmotným dárkem, jeden host například přinesl škrabadlo, ale jinak na kočičky nic nevybíráme. Neúčtujeme ani žádné vstupné a podobně, kočky financujeme z našeho zisku. Většina našich koček má bohužel opravdu citlivé zažívání a jakákoliv změna stravy vyvolává problémy. Pokud nám tedy někdo přinese pamlsky, kapsičky nebo granule, shromažďujeme je a poté darujeme do útulku.

Kočky máte zjevně rád. Máte vy sám kočku doma, nebo si jich užijete v práci až až?

Než jsme s přítelkyní Nikolou otevřeli kavárnu, měli jsme doma tři kočky a jednoho nalezeného psa. Kočičky jsou nyní v kavárně a doma zůstala už jen naše Amy, která s námi také často chodí do kavárny – kočky ji milují.

Rozhovor vznikl v rámci předmětu Žurnalistická tvorba I. vedený doc. Barborou Osvaldovou a Terezou Krobovou.

FOTO: Cats & Coffee (Instagram)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *