Bratři v triku slaví sedmdesáté výročí a ovládli Strahovský klášter

Od 25. listopadu do konce roku potrvá v Praze unikátní výstava k sedmdesátému výročí filmového studia Bratři v triku. Návštěvníci se mohou v reprezentativních prostorách Strahovského kláštera seznámit s poválečným vývojem české animované tvorby. Kromě ukázek mnoha obrázků a filmů je k vidění i část materiálu, užívaného při jejich výrobě.

GRAaace3def2_Bratri_v_triku

„Tvorbu studia Bratři v triku považujeme za kulturní bohatství. Podle našeho názoru je v současné době v České republice neprávem opomíjena,“ říkají autorky výstavy Jana Sommerová a Maria Axamitová. „Už od svého vzniku v roce 1945 spolupracovaly se studiem špičky osobností české kultury a umění. Mezi nejznámější patří Jiří Trnka, Eduard Hofman, Zdeněk Miler, Zdeněk Smetana, Stanislav Látal, Jiří Brdečka, postupně se přidávali Adolf Born, Jiří Šalamoun, Václav Mergl, Petr Poš, Pavel Koutský, Vratislav Hlavatý a Michaela Pavlátová. Rádi bychom nejen tyto osobnosti a jejich tvorbu představili prostřednictvím originálních ultrafánů, scénářů, výtvarných návrhů, modelů, plakátů a fotografií ze studia. Většinu z vystavených exponátů nám zapůjčili sami autoři nebo jejich dědicové. Některé exponáty bude moci veřejnost spatřit vůbec poprvé. Nesmírně si ceníme, že se nám je podařilo získat,“ citují vyjádření autorek stránky www.bratrivtriku70.cz.

Ve studiu vznikly dnes již kultovní animované postavy jako Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka, Rumcajs či Maxipes Fík. Vůbec prvním počinem Bratří v triku byl snímek Jak zasadil dědek řepu, který natočil v roce 1945 Jiří Trnka. Mezi největší úspěchy studia patří Oscar za snímek Munro z roku 1960 a mnoho oscarových nominací, což se předtím žádnému českému filmu nepodařilo.

Výstava je určena všem věkovým kategoriím. Pořádá ji Jana Sommerová ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově a Českou televizí pod patronátem Miroslava Táborského, Libuše Čihařové, Kateřiny Krejčí a Jana Trnky. „Na nápad uspořádat výstavu k letošnímu kulatému jubileu studia Bratři v triku jsme přišly během spolupráce na výstavě Večerníček slaví 50 let. Kde jsem se poprvé setkala s výtvarnicí Marii Axamitovou, která dlouhá léta pracovala na kreslených filmech a seriálech právě ve studiu Bratři v triku. Tehdy jsme se rozhodly pokusit se tuto srdcovou záležitost zrealizovat,“ dodává Sommerová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *