Česká republika je kulhajícím tygrem, tvrdí ekonomka Horská

Současný rekordně rychlý růst ekonomiky je nejspíš pouze dočasný, shodli se účastníci semináře, který pořádal Institut Václava Klause. Na diskusi s názvem Boom české ekonomiky – anomálie, nebo trvalý trend? v úterý 1. prosince v Autoklubu ČR v Praze vystoupili ekonomka Helena Horská, analytik Jan Skopeček, poradce ministra financí Aleš Michl a místopředseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. V příčinách tohoto jevu se ale jejich pohledy rozcházejí.

Jako první promluvila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, podle níž je letošní rok s více než 4% růstem pro českou ekonomiku výjimečný a další už tak úspěšné nebudou. Mezi důležité faktory zlepšující se situace podle ní patří například nízké ceny ropy, stabilní kurz české měny či vzrůstající spotřeba domácností. „Prohlašování se za ekonomického tygra Evropské unie je ale přehnané. Jsme tygrem s hendikepem, který kulhá na jednu nohu. Tento růst by v dalších letech neměl pokračovat,“ uzavřela řeč.

Ekonomický analytik Institutu Václava Klause Jan Skopeček vyjádřil nespokojenost s názory o kladném působení migrační krize na ekonomiku: „Irituje mě, když slyším, že migrační krize má pozitivní vliv.“ I podle něj je současný stav pouze dočasný, kritizuje též umělé oslabení koruny Českou národní bankou. „Snižuje motivaci pro české podnikatele,“ prohlásil. S jeho názorem se ztotožnil i poradce ministra financí Aleš Michl, podle kterého je česká ekonomika ve zvláštním stavu a v oběhu je příliš mnoho peněz.

V roce 2015 působí všechny složky poptávky pozitivně. Rovnováha je podle místopředsedy Českého statistického úřadu Marka Rojíčka hlavním důvodem kvalitního chodu české ekonomiky. „Dominantní vliv na dynamiku růstu má stále průmysl, ale pozitivně přispívají všechny výrobní sektory, což v minulosti nebylo standardem,“ řekl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *