Zemědělci protestovali proti Green Dealu, akci využili i odpůrci vlády

Jan Beránek, Vojtěch Mareš

Plánovali, jak těžkou technikou zablokují metropoli, nakonec i po dohodě s policií obsadily jejich traktory jen levý pruh pražské magistrály. A i další část protestu zemědělců se uskutečnila trochu jinak. Ministrovi Marku Výbornému sice předali petici, v níž žádali odstoupení od Green Dealu, někteří však Prahu opustili ještě před plánovanou demonstrací na Malostranském náměstí. Vadilo jim, že se na ni podíleli i představitelé alternativních politických uskupení.

„Demisi! Demisi!“ skandovaly stovky demonstrantů před budovou Ministerstva zemědělství, když se ve dveřích objevil jeho šéf. „Marku, odstup, řekni pravdu,“ tykali mu někteří, jiní se uchýlili až k vulgaritám. „Nebráním se věcné diskusi,“ reagoval bezprostředně. Na síti X pak uvedl: „Pravidla pro zemědělce musí být realistická a nezavazovat je zbytečnými povinnostmi. Rád si od nich vezmu konkrétní podněty na změny, které lze udělat.“

Dva protesty ve čtyřech dnech

Protesty svolala Asociace svobodných odborů na pondělí 19. února, kdy chtěla poukázat na nevýhody Green Dealu. „Likviduje zemědělství celé Evropy,“ prohlásil už dřív podnikatel a bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Kritizoval i pravidla rozdělování dotací nebo riziko dovozu méně kvalitního masa. Vládu vyzval, aby odstoupila od zmíněné dohody. Avizoval, že pokud se k tomu „nedokáže postavit čelem,“ po vzoru Polska přitvrdí.

Naopak současné vedení Agrární komory, Zemědělský svaz nebo Asociace soukromého zemědělství se od akce distancovaly, místo toho se připojily ke společnému evropskému protestu o tři dny později, kdy mimo jiné demonstrovaly na hranicích.

Traktory vyrazily v pondělí do Prahy už před druhou hodinou ranní, na magistrále se začaly řadit před rozedněním a vydržely na ní až do odpoledne. Někteří účastníci však už na Malostranské náměstí nepokračovali.

„Nevíte, jak se dostanu k hlavnímu nádraží? Mám tam zaparkovaný traktor,“ ptal se jeden z nich. „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní gesta a nadávají všem, tak to není, co jsme chtěli,“ řekl České televizi Miloš Malý, koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice a mluvil o „ukradeném protestu“. „Chápu, že větší část po poledni odjela a od dalšího průběhu protestů se distancovala. Tohle nemá se zemědělstvím nic společného,“ reagoval na síti X Výborný.

Od traktorů k antisystému

Protestující na Malostranském náměstí přišli s transparenty žádajícími demisi vlády nebo označujícími její členy jako vlastizrádce. Někteří z nich drželi vlajky přeškrtnuté Evropské unie nebo loga komunistické koalice Stačilo. Mezi nimi se objevili i předseda antisystémové strany PRO Jindřich Rajchl nebo předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Na připraveném pódiu mluvili řečníci z loňských protivládních demonstrací. Znovu vyzývali k odstoupení od Green Dealu, který označovali za „podvod století“, a chtěli také demisi „neschopné vlády plné loutek“, doporučovali odběr „levného ruského plynu“ nebo „otevření ekonomiky na východ“ podle vzoru předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

Premiér Petr Fiala (ODS) organizátory označil jako proruské a napsal, že „akce neměla se zájmy zemědělců mnoho společného“. Ti se proti tomu ohradili další den a dále zpochybnili nezávislost České televize, která podle nich veřejnost informuje nepravdivě a „zpronevěřila se kodexu“.

Z protestu Jan Beránek a Vojtěch Mareš

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D.

Zdroj obrázku: Tractor image. In: Pixabay [online]. [cit. 2024-04-06]. Dostupné z: https://pixabay.com/photos/truck-heavy-load-tractor-transport-2920533/