Boj za pravdu tu stále musí být, řekla prezidentka Čaputová při oslavách 28. října

Slováci letos poprvé v historii měli možnost oslavit vznik Československa 28. října 1918 státním svátkem. Den zrodu samostatného státu však pro ně nadále zůstává běžným pracovním dnem, na rozdíl od České republiky. Slovenští poslanci tak rozhodli loni v listopadu. V Bratislavě si významnou událost připomněla i prezidentka Zuzana Čaputová uctěním památky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Ve svátečním rozhovoru pro ČT24 se Čaputová vrátila k prvorepublikové symbolice pravdy. „Pravda jako hodnota dostává v tomto období velmi zabrat. Zdá se, jako bychom se vůbec neuměli shodnout na tom, co pravda je, dokonce se zpochybňují fakta a odbornost, “ pronesla Čaputová.

„Dopracovat se k pravdě si žádá naši aktivitu, zájem, ověřování toho, co slyším, a vlastního poznání, “ doplnila svou vizi boje za pravdu. Při slavnostní příležitosti se Čaputová mimo jiné vyjádřila i ke zdravotnímu stavu českého prezidenta Miloše Zemana. Popřála mu brzké uzdravení a zdůraznila, že úloha hlavy státu po parlamentních volbách je významná.

Zuzana Čaputová v rozhovoru dala najevo hlubokou úctu k tradičním hodnotám. „Pokud bychom se dokázali sjednotit na hodnotách, jež jsou odkazem první Československé republiky, jako je pravda, láska, humanismus, při pestrosti názorů, tak by společnost mohla být daleko soudržnější a všechny krize bychom mohli zvládat daleko lépe,“ věří prezidentka.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Facebook Zuzany Čaputové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *