Předolympijské lapálie lyžařů. Scházely jim peníze, přesto mají medailové cíle

Letní přípravu českých lyžařů a snowboardistů narušily vážné finanční potíže. Pozastavené dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dohnaly svaz k půjčce od jednoho z partnerů. Přesto před olympijskou sezonou věří v úspěchy.

Ač mělo do českého sportu ze statní kasy letos přitéct šest miliard korun, jednotlivé svazy se zatím dočkaly 3,7 miliardy. „Měli jsme finance do půlky července a to jen díky půjčce, kterou nám poskytl jeden z našich partnerů,“ popsal generální sekretář lyžařů Jakub Čeřovský. „Snažili jsme se, aby to elitní závodníci nikterak nepocítili. Proto jsme začali omezovat věci směrem do svazu,“ doplnil na tiskové konferenci ve čtvrtek 12.

V trpkých časech výrazně vypomáhaly s financováním výjezdů na soustředění i resortní kluby Dukly či Olympu. „Musím říct, že já jsem to až tolik nepocítil. A to především díky partnerům a právě Dukle Liberec,“ líčil sdruženář Tomáš Portyk. Právě on patří mezi možné naděje české olympijské výpravy. „Může překvapit, podobně jako skokan Roman Koudelka nebo alpský lyžař Kryštof Krýzl,“ poznamenal prezident svazu Lukáš Sobotka.

Ovšem spoléhat se bude hlavně na ženské reprezentantky. Zlato ve snowboardcrossu obhajuje Eva Samková, freestylistika Šárka Pančochová skončila na předchozích hrách v Soči pátá, úspěch se čeká i od obojživelnice Ester Ledecké, jež střídá snowboard a alpské lyžování.

Zimní olympijské hry 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu začnou slavnostním ceremoniálem 9. února. Česko do dějiště podle předpokladů vyšle přibližně 110 sportovců, lyžařů a snowboardistů se do Asie vypraví až 40, což je po národním týmu hokejistů druhá nejpočetnější výprava.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/12019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *