Vychází komiksová kniha o české kopané Hrdinové

V pondělí 6. listopadu pokřtili v pražském paláci Luxor unikátní komiksovou knihu o české kopané s názvem Hrdinové. Autorem textu je spisovatel Ondřej Fuczik, držitel ocenění Mangesia Litera z roku 2015 za knihu Proč obrazy nepotřebují názvy. O komiksové ilustrace se postaral Vojtěch Šeda a titul vydalo nakladatelství Yinachi. Tiskové konference a křtu se vedle autorů zúčastnili i tři významní hosté, fotbalisté Antonín Panenka, Jan Berger a Ivo Knoflíček. 

Hrdinové jsou výpravou do historie české kopané. V jedenácti příbězích, odehrávajících se od roku 1882 do roku 2018, mapuje kniha životní osudy například otce českého fotbalu Johna Maddena, držitele Zlatého míče Josefa Masopusta nebo mistra Evropy Antonína Panenky. Důležitých milníků nejoblíbenějšího českého sportu bylo podle Fuczika velké množství, a proto oslovil sportovního komentátora Jaromíra Bosáka a bývalého fotbalistu Vladimíra Táborského, aby kritickým okem zhodnotili významné okamžiky, které pamatují a které českým fotbalem nejvíce zahýbaly. Do knihy se tak dostala řada momentů, které si autoři mohli ověřit u samotných aktérů, ale také ty, které už pamatují jen opravdoví pamětníci. „Každá generace si tak najde to svoje, jak dědeček, tak i táta nebo syn,” řekl Fuczik na křtu.

I všichni tři zmínění hosté dostali v knize své místo, ačkoliv se proti tomu na začátku stavěli. „Každý, koho jsme oslovili, o sobě řekl, že není žádný hrdina a ať nic takového neděláme,” poznamenal autor textu. Nicméně všichni tři fotbalisté řekli, že jsou rádi, že něco takového vzniklo, a že příběhy jejich a jejich přátel tak nebudou zapomenuty. Obzvlášť velkou radost měl Berger, který sám je milovníkem a sběratelem komiksů. „Je pro mě potěšující, že jsem se tam poznal. Jako o nás se říkalo, že máme zlaté nohy, tak pan Šeda má zlaté ruce,” zavtipkoval Panenka nakonec.

Podle Fuczika po komiksu nemusí sáhnout jen muži, ženy jsou podle něj skryté hrdinky všech příběhů, které se v knize objevují. Věnoval jim hlavně poslední obrázek, kde při západu slunce hrají děti s dospělými v parku kopanou a mezi nimi je i několik dívek. „Myslím si, že to vypovídá o proměně kopané ve 21. století. Ženy jsou v ní nesrovnatelně více než kdy jindy, a tak si myslím, že by měl fotbal dál směřovat,” řekl závěrem.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Yinachi přes Mediář.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *