Člověk se má trápit jenom tím, co může změnit, tvrdil Jung

Cestou za poznáním lidské duše se společnost zabývala již od antiky. Významnou stopu na ní zanechal i Carl Gustav Jung, švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Poznáním lidské duše, archetypy, mýty a sny právě v zrcadle jungovské psychologie se zaobírala přednáška, která se konala ve středu 18. října v kavárně Potrvá v pražských Dejvicích.

„Jung říkal, že všichni máme rádi sny, ve kterých se létá, protože nejsme svázáni hranicemi fyzického těla a jsme v tu chvíli zbaveni té tíhy,“ vysvětlovala lékařka Lucie Šrámková, lektorka Nové Akropolis. Výklad se kromě snů a nevědomí soustředil také na hledání svého vnitřního já. Podle Junga musíme udělat dvě zásadní věci, pokud chceme najít sebe sama. Nejdříve je třeba setkat se se svou temnou verzí. Je to něco nezbytného, něco, čím si projít musíme, abychom uklidili temné kouty své duše, které v sobě každý z nás má. Druhou věcí, je setkání se svým komplementem a teprve tehdy člověk nabude celistvosti. V praxi to znamená, že žena v sobě musí objevit určité mužské prvky a muž naopak ženské.

Smyslem přednášky bylo připomenout, jak užitečný může být Jung člověku z 21. století. Poučení plynulo například z Jungovy teorie, že věci jako vztahy, práce, škola a krása jsou věci materiálního charakteru a nejsou stabilní. Že musíme přijmout fakt, že tyto záležitosti jsou pomíjivé, a pokud je ztratíme, musíme na to v okamžiku zapomenout, protože stejně jako například stoikové tvrdil, že člověk se má zaobírat jenom věcmi, které může změnit.

Akci pořádala Nová Akropolis, mezinárodní organizace, která nabízí ideál trvalých hodnot, aby přispěla k individuálnímu a kolektivnímu rozvoji prostřednictvím jednání ve třech oblastech: filozofii, kultuře a dobrovolnictví. Založil ji profesor Jorge Ángel Livraga Rizzi právě před 60 lety v Buenos Aires, v Česku působí od roku 1985.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/StockSnap

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *