Helena Třeštíková představila nový časosběrný dokument Strnadovi

Nový dokument Strnadovi režisérky Heleny Třeštíkové ukazuje 35 let soužití manželského páru, který diváci mohou znát z úspěšného cyklu Manželské etudy. Snímek tvůrci představili na novinářské projekci v kině Světozor ve čtvrtek 1. prosince. Do českých kin ho uvede společnost Aerofilms 19. ledna.

V roce 1980 začala Třeštíková sledovat několik manželských párů. Jejich život dokumentovala průběžně od svatby po šest let. Výsledek zpracovala do dokumentární série odvysílané Českou televizí pod názvem Manželské etudy. Projekt, jenž původně vznikl se záměrem zkoumat příčinu velké rozvodovosti mladých párů, se setkal s velkým diváckým zájmem. V roce 2005 byla odvysílána druhá série, Manželské etudy po 20 letech, sledující vybrané páry v období 1999 až 2005.

Ivana a Václav Strnadovi byli jedním ze sledovaných párů. Letos se režisérka s producenty rozhodli sestříhat jejich příběh do formátu celovečerního dokumentu a uvést jej v kinech. Příběh této rodiny se dotýká několika důležitých témat, kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat. Tvůrce zaujala také jejich jedinečná schopnost vše otevřeně a upřímně reflektovat. Režisérka pár sledovala 35 let, během kterých se dvojici narodilo pět dětí nebo si například otevřeli obchod s nábytkem v centru Prahy.

Natáčení ovšem nebylo bez problémů. Největší krizi projekt prožil, když sešlo ze svatby dcery, což vyvolalo ostrý konflikt mezi manželi. V té době Ivana odmítla pokračovat v natáčení. „Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily, zavolala jsem jim a s dalším natáčením souhlasili. Bylo to krásné opětovné setkání a měla jsem velkou radost, že k sobě zase našli cestu. A že ji našli i k nám,” vzpomíná Třeštíková. Promítání v kině Světozor a následné tiskové konference se zúčastnili oba manželé, spolu s nimi se na film přišly podívat i některé jejich děti. „Takhle jsem si představoval, že jestli se někdy dostanu ke svatému Petrovi, tak tam uvidím tenhle film,” zhodnotil projekci Václav Strnad.

Natáčení ale pro Strnadovy  ani po dokončení tohoto celovečerního dokumentu nekončí. V současné době se dotáčí třetí série Manželských etud a její odvysílání se plánuje na příští rok.

 

Článek vyše v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *