Společná výstava představuje různorodá díla pětice letošních „Chalupářů“

Ve Veletržním paláci Národní galerie Praha začala výstava finalistů letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého. Svá díla tam od 14. listopadu vystavují Alžběta Bačíková, Lukáš Hofmann, Tomáš Kajánek, Adéla Součková a Kateřina Olivová. Společně s nominovanými se českému publiku poprvé představila také rumunská umělkyně Alexandra Pirici. Výstava potrvá do 6. ledna, o vítězi ceny pro mladé umělce do 35 let rozhodne mezinárodní porota 17. prosince.

Finalisté prezentují díla, jejichž prostřednictvím zkoumají současné společenské jevy od angažovanosti, inkluze nebo genderu až po osamělost člověka v době internetu. Spojila je přitom fascinace mezilidskými vztahy, tvorba kolektivního vědomí a působení na diváka jak rozumově, tak emocionálně. „Když jsme oznámili jména letošních finalistů, objevila se otázka, kdo ucpe trhliny ve společnosti. Sama se ale ptám, zda je ambicí umělců nějak jednoznačně společnost stmelovat,“ uvedla kurátorka výstavy Tereza Jindrová. „Letošní pětice se nepochybně soustředí na celospolečenské otázky, jejich tvorba ale není jakousi univerzální záplatou. V mnoha ohledech je naopak konfrontační a vyvolává víc otázek než konečných odpovědí,“ dodala.

Součástí výstavy je také řada živých akcí. „V galerii můžete v rámci programu přespat, nechat si pohlídat děti nebo se zúčastnit komentované prohlídky pro neslyšící tlumočené do znakového jazyka,“ řekla Carolině ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého a dřívější kurátorka výstav Karina Kottová.

Paralelně s výstavou lze v prostorách galerie zhlédnout živou performanci tanečnice a choreografky Alexandry Pirici, která na sebe v mezinárodním kontextu výrazně upozornila v roce 2013, kdy reprezentovala Rumunsko na bienále v Benátkách. „Naší snahou je navázat kontakt s umělci, kteří zatím nespadají do kategorie světových hvězd, ale mají tam směle nakročeno. Hosta ze zahraničí jsme pozvali potřetí a v tomto trendu budeme určitě pokračovat,“ doplnila Kottová.

Projektem Křehké nástroje účasti Pirici prostřednictvím skupiny performerů „zpřítomnila“ sérii několika desítek historických okamžiků a kulturních odkazů od popravy manželů Ceausescových po píseň Céline Dion, reklamu na Coca-Colu či nápadně podobné projevy prvních dam USA, Michelle Obamové a Melanie Trumpové. Pro Prahu Pirici projekt speciálně doplnila o Dubčekův projev po návratu z Moskvy v srpnu 1968 a dílo Východ-Západ, s nímž už dříve získal Cenu Jindřicha Chalupeckého Dominik Lang.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: NG Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *