Koncert pro budoucnost byl poklidným vrcholem pražských oslav 17. listopadu

Vyvrcholením akcí z Národní třídy, Albertova či Staroměstského náměstí byl již tradičně Koncert pro budoucnost, jehož třetí ročník se odehrál stejně jako v minulých letech v horní části Václavského náměstí, přímo před nedávno zrekonstruovaným Národním muzeem.

Poté, co legendární Pražský výběr večer zahájil, pozvali moderátoři – novinář Jindřich Šídlo a zpěvačka Iva Pazderková – na pódium první řečníky, mezi nimi i investigativního novináře ČT Marka Wollnera. „Přátelé, je to nejlepší svátek, který máme, svátek svobody a demokracie. Bohužel to není svátek, na kterém vzpomínáme, ale o svobodu a demokracii opět bojujeme teď a tady,” prohlásil v úvodu své řeči, kterou věnoval zejména pokračující kauze premiéra Babiše. Jeho demisi požadovali účastníci demonstrace na Staroměstkém náměstí, ze kterého se lidé přesouvali právě na Koncert pro budoucnost. Všech přítomných 25 tisíc lidí Wollner ujistil, že se novináři vždy budou snažit odkrývat pravdu a této své role se nevzdají.

Mezi vystupujícími měli své zástupce i studenti, se kterými je svátek 17. listopadu přímo spojen. Pomalu odcházející hloučky lidí přiměli i přes mrazivé počasí na akci zůstat pražští indie-rockoví mladíci z kapely I Love You Honey Bunny, kteří minulý měsíc pokřtili svou debutovou desku. Písní Bloodshed (v překladu krveprolití) ukázali, že mají studenti, nejen v politice, stále co říci. „Je pro nás obrovská čest, být součástí podobné akce. Musíme si připomínat hodnoty, za které naši rodiče v roce 89 bojovali, a dát nejen jim najevo, že si jich naše generace váží,” řekl Carolině kytarista I Love You Honey Bunny Martin Šolc.

Moderátoři v průběhu večera upozorňovali na tajemný „klíčový happening” o půl osmé. Přesně v tento čas se na pódiu sešli téměř všichni řečníci, hudebníci i organizátoři a po přečtení oficiálního prohlášení Festivalu svobody k výročí 17. listopadu vyzvali shromáždění ke zvonění klíči, jako tomu bylo před 29 lety. Zpívání státní hymny se ujala jedna z vystupujících zpěvaček, Barbora Poláková. Program tímto však ještě nekončil. Herečka Anna Geislerová vyprávěla, jak prožívala sametovou revoluci, a předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář mluvil o křehkosti demokracie. „Pravda nakonec zvítězí, ale občas to dá ještě fušku. Buďme vytrvalí, buďme stateční,” tak ukončil svůj projev katolický kněz Tomáš Halík. Následovala vystoupení Kláry Vytiskové, slovenské písničkářky Katarzie nebo zakončujících Prago Union.

Koncert pro budoucnost a ostatní zmíněné akce organizovalo uskupení nezávislých občanských iniciativ Festival svobody, který se letos konal ve 44 městech po celé zemi, což je téměř dvojnásobek loňského počtu. Dle slov jednoho z pořadatelů Jana Gregara to dokazuje, že už dávno se občansky nežije jen v hlavním městě.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Milan Jaroš pro Respekt, Josef Kaňka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *