Češi se na Euru utkají s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

Václav Hojný

České fotbalisty čekají příští rok na Euru v Německu zápasy proti Portugalsku, Turecku a vítězi barážové skupiny C, který v březnu vzejde ze čtveřice Řecko, Kazachstán, Gruzie a Lucembursko. Tým kapitána Tomáše Součka vstoupí do turnaje 18. června v Lipsku proti výběru kolem Cristiana Ronalda. Zbylé dva duely skupiny F reprezentace odehraje v Hamburku, kde se v sobotu 2. prosince uskutečnil i los šampionátu.

Němci uspořádali slavnostní akt v budově Labské filharmonie. Míčky z osudí tahal vedle legendárního italského brankáře Gianluigiho Buffona nebo dvojnásobného španělského mistra Evropy Davida Silvy také někdejší český záložník Tomáš Rosický.

Oběma jistým protivníkům mají Češi co vracet. Když se s nimi sešli ve stejné skupině na ME 2008, dvakrát prohráli. O čtyři roky později je Portugalci v Polsku vyřadili ve čtvrtfinále a porážkou skončilo i střetnutí s Turky ve skupině Eura 2016. O jedinou výhru samostatné republiky nad Portugalskem se postaral ikonickým lobem Karel Poborský na ME 1996.

„Velká spokojenost,“ hlásil na ČT Sport bezprostředně po losu kapitán Souček a vyhlíží
velkou podporu fanoušků především na prvním zápase v nedalekém Lipsku. Jako určitou výhodu vnímá také dvě relativně nedávná měření s Portugalci v Lize národů a loňský přátelák v Turecku, ačkoliv se ani jeden z duelů výsledkově nepovedl.

Jako jediná s sebou neměla česká delegace na losu v Hamburku hlavního trenéra. Pozice zůstává volná poté, co u národního týmu před dvěma týdny skončil Jaroslav Šilhavý. „Věřím, že v blízké době se udělá na svazu to nejlepší rozhodnutí pro nás všechny,“ poznamenal Souček.

Euro 2024 v Německu otevře 14. června zahajovacím zápasem v Mnichově domácí mančaft proti Skotsku. Hrát se bude celkem v deseti různých městech. Do osmifinále turnaje postoupí z šesti čtyřčlenných skupin vždy první dva, které doplní i čtyři nejlepší týmy na třetích místech. Nový mistr Evropy pak zvedne trofej nad hlavu přesně o měsíc později po finále na Olympijském stadionu v Berlíně.

Text vznikl na semináři Žurnalistická tvorba pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *