Odborníci: Hranice trestní odpovědnosti je vyhovující

Hranice pro trestní stíhání mladistvých, která je v současnosti patnáct let, by se měnit neměla. Shodli se na tom odborníci na semináři konaném 29. března v Poslanecké sněmovně. Nesouhlasí s plánovaným návrhem poslance Jeronýma Tejce (ČSSD), jenž počítá s jejím snížením.

„Schopnost uvědomovat si důsledky svého chování dosahuje každý člověk v jiném věku. Patnáct let mi přijde jako ideální hranice,“ uvedl soudce Jan Kadlec. Tejc přitom navrhuje snížení trestní odpovědnost už na 13 let pro nejzávažnější provinění, jako je například vražda. „Hlavním smyslem není věkovou hranici snížit, ale zlepšit systém trestání mladých delikventů. Musíme se zamyslet nad tím, v jakých směrech je současný systém disfunkční,“ dodala poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Podle odborníků není problém v nastavené věkové hranici, ale především v následné resocializaci delikventů. „V posledních dvaceti letech se nám rozpadá systém psychiatrické péče. V současnosti funguje šedesát dětských psychiatrických pracovišť, což zdaleka nestačí,“ poznamenala psychiatrička Růžena Hajnová. „Velkým problémem je vysoká míra recidivy u trestných činů nezletilých,“ doplnila kolegyni Alena Gayová.

Poslanci o tomto tématu hlasovali již v roce 2010. Tehdy návrh na snížení hranice trestní odpovědnosti na čtrnáct let neschválili. Nyní se k němu vrátili po vraždě v Teplicích, kde v polovině února čtrnáctiletý mladík ubodal patnáctiletou dívku. V celostátním měřítku má trestná činnost mladistvých dlouhodobě klesající tendenci. Nejčastěji jde o majetkovou trestnou činnost, vraždy se objevují ojediněle.

 

Foto kredit: Sarah Hina/Flicr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *