Falešná radost. Sparta s Plzní padla a přišla o rekord

Konečně, vydechli sparťanští fanoušci a začali jásat. Necelých deset minut před koncem základní hrací doby míč napnul síť plzeňské brány a spoluhráči v euforii naháněli domácího Ben Chaima, autora gólu.

Ale jen na moment.

Vzhůru totiž vzápětí vyletěl praporek pomezního rozhodčího Kříže, a hned bylo jasno: gól neplatí. Skóre se nemění. Plzeň dál vede.

Bouřlivou atmosféru na Letné, která až do neuznané branky houstla stupňujícím se náporem domácích, vystřídalo rozčarování. Vztek a frustrace.

Ze strany sparťanských fanoušků i fotbalistů hlavně směrem k rozhodčím, byť těsnou ofsajdovou situaci posoudili správně. Jenže Sparta před koncem ztrácela další důležitý zápas v sezoně, ve které se od ní čekalo mnoho.

S Plzní prohrála 0:1.

Projekt, který tu ještě nebyl

Když se majitel letenského klubu Daniel Křetínský v létě rozhodl neúspěchy posledních let zlomit nákupy drahých cizinců, fanoušci byli zvědaví. Co jim předvede středopolař Mavuba, účastník posledního mistrovství světa? Jak se ukáže Ben Chaim, kterého předcházela pověst jednoho z největších izraelských talentů? A co snajpr Janko, který dával góly všude, kde hrál?

„Chci, aby Sparta byla opět úspěšná,“ vyhlásil italský trenér Stramaccioni, další nová tvář, když v červnu poprvé mluvil s českými novináři. Cíle? Titul, poháry a Liga mistrů, která na Letné dvanáct let chybí.

Proto nákladné a radikální změny.

Ale také změny, které se dosud míjejí účinkem.

V přeplněném kádru nevládne dobrá nálada – úvodní sezonní cíl se zbortil záhy, když Sparta nepostoupila přes srbský CZ Bělehrad do Evropské ligy. A první dva měsíce v lize? Bída. Špatné jsou výkony i výsledky a ani nedělení zápas s Plzní, šlágr 10. kola fotbalové HET ligy, na tom nic nezměnil.

Což o to, výkon proti suverénnímu lídrovi tabulky podali sparťané slušný, dost možná nejlepší v sezoně, což uznal i trenér soupeře Vrba. „Znovu jsme však nebodovali,“ reagoval sparťanský obránce Zahustel, „je to od nás pořád nahoru a dolů, už to chce udržet nějakou laťku.“

Právě Zahustel se z pozice pravého beka proti Plzni často dostával až před její bránu, ve své největší šanci ovšem dvacet minut před koncem hlavičkoval jen na připraveného brankáře Kozáčika.

Bylo to ve fázi zápasu, kdy Sparta výrazně zabrala. Probrala fanoušky, kterých dorazilo na Letnou přes 17 tisíc, a stupňovala tlak. Doháněla manko z prvního poločasu, kdy sice měla navrch v mezihře, jenže několikrát selhala v zakončení.

A když si pak nestřežený Kolář naběhl sedm minut před přestávkou do její šestnáctky na centr obránce Hejdy, měl dostatek času i prostoru hlavou překonat gólmana Dúbravku. „Hlavně jsem se soustředil, abych trefil bránu,“ popisoval plzeňský záložník po zápase situaci, která dodala hostům klid. A sparťany – na hřišti i v hledišti – znervóznila.

Domácí hráči začali chybovat a ztrácet míče. Kotel fanoušků začal urážet Stramaccioniho, zatímco zbytek stadionu trenéra bránil a na skalní příznivce pískal. V chaosu na Letné pak málem padla i druhá plzeňská branka, jenže Petrželovu ránu z bezprostřední blízkosti před přestávkou brankář Dúbravka se štěstím vyrazil.

Padla Sparta, padl rekord

Ještě jeden povedený zákrok domácí gólman ukázal na začátku druhého poločasu proti Kopicovi, dál už to ale byli především domácí, kteří se tlačili do šancí. Kromě Zahustela jednu zpackali i zkušený kapitán Lafata nebo Václav Kadlec. Ten byl v závěru hlavní postavou povedené kombinace, kterou rozjel ještě na vlastní polovině Rosický – Kadlec si míč pětadvacet metrů před bránou připravil ke střele, kterou zazvonil o tyč.

Dobíhající Ben Chaim, nejdražší hráč ligy, sice balon do brány dorazil a už už slavil svůj první gól ve Spartě, jenže těsný ofsajd jeho radost utnul. „V tu chvíli z nás všechny emoce spadly, ale to rozhodnutí nás hned zase zchladilo,“ líčil Kadlec.

Naštvaní domácí obsypali pomezního, rozčilovali se, protestovali… ale marně. „Ten gól jsme si zasloužili,“ věřil Kadlec, který k vyrovnání měl nakonec střelou do tyče nejblíž.

Kromě bodů, kterých má šestá Sparta ve třetině ligy jen patnáct, což je o polovinu méně než první Plzeň, přišli domácí na Letné i o šest let starý rekord v počtu výher v řadě od začátku sezony. V roce 2011 jich Sparta měla devět, Plzeň nyní vítěznou šňůru natáhla na číslo deset. „Já už jsem ale několikrát opakoval, že mě rekordy nezajímají. Zajímá mě jen stav tabulky po třicátém kole,“ podotýkal plzeňský trenér Vrba.

To domácí kouč Stramaccioni při hodnocení utkání souhlasil se svými hráči: „Nezasloužili jsme si prohrát, a proto jsme velmi zklamaní. Pořád ale musíme mít hlavy nahoře.“

Cítí se po nejhorším ligovém úvodu Sparty za posledních dvanáct let v ohrožení? „Jsem profesionál a soustředím se jen na svou práci. Prohráli jsme, to se stává, ale hráli jsme jako Sparta,“ prohlásil.

S patnáctibodovým odstupem na první příčku ale musí rychle něco udělat. Jinak by mohl mít problémy.

 

Text vznikl v rámci předmětu Specifika sportovní žurnalistiky pod vedením PhDr. Alice Němcové Tejkalové, Ph.D.

 

Foto: Pixabay.com/Pexels

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *