Scéna Pátkultůry oslavila 3. narozeniny

Začaly během pandemie covidu-19 formou online setkání v reakci na nedostatek kulturních akcí. Dnes bez potíží zaplní celý sklepní prostor v Kampusu Hybernská. Úspěšná iniciativa dvou studentek žurnalistiky oslavila 3. listopadu 2023 své třetí narozeniny.

Otevřená umělecká scéna Pátkultůry se stala pravidelným rituálem, konajícím se každý první pátek v měsíci. Popularita tohoto kulturního setkání neustále roste. A není divu – Michaela Šedinová a Magdaléna Trajerová vytvořily bezpečné prostředí s přátelskou atmosférou, kde může každý beze studu sdílet svou tvorbu a následně o ní diskutovat s diváky. Večery Pátkultůr jsou plné inspirace, zábavy i emocí. A ani tento nebyl výjimkou.

Oslavu autorky projektu zahájily proslovem, ve kterém se ohlédly za cestou Pátkultůr, a poděkováním účinkujícím i divákům. Samozřejmě nechyběl přípitek ani dort. Na závěr pak všechny překvapily grandiózním rapovým vystoupením, jež diváci odměnili bouřlivým potleskem.

Následoval prostor pro nové tváře, ale nechyběli ani oblíbení pravidelní účinkující jako Michael Džindžichašvili s jeho rozmanitými texty, či Maxmilián Pilmaier, který vystoupil s humornou povídkou na pokračování.

Na konci večera se představilo duo studentů pod názvem KRUH19, kteří svou písní o strastiplném studiu na ČVUT dokázali rozesmát celou místnost.

Pátkultůry nejsou pouhým kulturním setkáním; je to komunita, která spojuje tvůrce a diváky, umožňuje sdílení a oslavuje rozmanitost uměleckého vyjádření. Je to místo, kde se vypráví příběhy, které zanechávají stopy v srdcích těch, co se zúčastní. Já si tento večer nesmírně užila, byl pro mě nejen kulturním zážitkem, ale také velkou motivací k rozvoji vlastní tvorby. Těším se na další setkání s touto jedinečnou a inspirativní skupinou lidí, která mi otevřela nové dveře v uměleckém dobrodružství.

Foto: Veronica Matějíková