Čekání na sborník: jak Pátkultůry vydaly knihu

Pátkultůry: iniciativa dvou studentek žurnalistiky. Magdaleně Trajerové a Michaele Šedinové během podzimní vlny koronaviru začala chybět kultura. Celosvětová pandemie způsobila mimo kolapsu zdravotnictví i pád kultury. Tomu se Pátkultůry snažily bránit a slovní hříčkou tak vznikla umělecká scéna, která se schází každý první pátek v měsíci, teď už pravidelně v kavárně na Hollaru, kde sídlí i Institut komunikačních studií a žurnalistiky.

Právě na Hollaru se v pátek 6. května 2022 odehrál křest sborníku, za kterým Pátkultůry stojí. Od první schůzky, která proběhla ještě online a podle slov Michaely se jednalo spíše o posezení několika známých, uběhlo hodně času.Kavárna na Hollaru v pátek skoro praskala ve švech, když se všichni návštěvníci posedali v očekávání začátku. Samotný sborník pak obsahuje příspěvky od celkem dvaceti účastníků za celou existenci akce.

Poté, co se počkalo na první opozdilce – což je na Pátkultůrách skoro tradicí – organizátorky zahájili křest divadelním vystoupením Čekání na sborník. V něm zachytily překážky, se kterými se musely při vydání potýkat – od nedostatku financí k hraní mrtvého brouka ze strany tiskárny. Jak ale potvrdily ve svém proslovu, problémy za vydání nakonec stály.

Speciálním hostem pak byla „femme fatale české žurnalistiky“, doktorka Tereza Klabíková Rábová, která sborník pokřtila. Místo sborníku se ale křtil dodací list, který Magdalena trefně nazvala „rodným listem sborníku“ a pivem značky Bakalář, neboť obě zakladatelky při vydávání sborníku dokončovaly i své bakalářské práce. V programu vystoupil i Támos, hráč na ukulele a občasný návštěvník akce, který zahrál několik autorských písních.

Nechyběl přípitek a ani dort. Lidé se rozeběhli a sbírali podpisy autorů ve sborníku, jiní si na hollarském dvorku povídali a někteří využili barev, štětců a papírů, aby společně vytvořili více či méně abstraktní umění. Papíry budou po zaschnutí zalaminovány a nastříhány a každý si bude moci ke sborníku odnést i vlastní, originální záložku. Nakonec se cesty návštěvníků rozešly. Někteří se vydali domů, zatímco někteří pokračovali v oslavách v baru Albertov, aby křest hezky po žurnalisticku zapili.

Míša s Majdou stojí za akcí, která je pro spoustu lidí možnost, jak se setkat se svými spolužáky a kamarády a k tomu se dostat i k amatérskému umění. A co víc, vytvořily bezpečný prostor pro všechny, kteří chtěli sdílet. Já, jakožto teď už publikovaný autor a jejich dobrá kamarádka, nemůžu být pyšnější: na ně, na úspěch křestu a na úspěch samotných Pátkultůr.

Foto: Ivana Kozáková

Text vznikl na semináři Současná česká literatura a kulturní publicistika PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *