Kniha odhaluje po desetiletí zapomenuté výrobce hokejových masek

Ve středu 20. dubna proběhl křest ojedinělé publikace o československém hokeji Maska (historie používání laminátových masek v československém hokeji), zpracovávající dosud neprozkoumanou část hokejových dějin minulého století – na míru vyráběné laminátové masky hokejových brankářů v 60. a 70. letech. Jejím autorem je sportovní publicista Jiří Stránský. Křest se uskutečnil symbolicky v den 50letého výročí triumfu československého národního mužstva na hokejovém mistrovství světa roku 1972 v Praze. Pořadateli akce odehrávající se v Síni slávy českého hokeje byly nakladatelství eSports.cz, eshop se sportovní literaturou Marken.cz, Síň slávy českého hokeje a Stránského iniciativa Archiv českého hokeje.

Křtem a následnou autogramiádou hokejových hvězd druhé poloviny 20. století provázel odpovědný redaktor knihy a projektový manažer nakladatelství Johan Čáp. Kmotry publikace se stali Jozef Meliško, jeden z prvních výrobců laminátových masek, a bývalý hokejový brankář a trojnásobný mistr světa, Jiří Holeček. Fanoušci se dále mohli těšit na Jana Bartoše, Zdeňka Berana, Jana Hoznourka, Josefa Hronka, Jaroslava Jágra, Jaroslava Kameše, Miroslava Kapouna, Antonína Kočího, Bedřicha Pavlíka, Jaroslava Radvanovského, Jaroslava Slánského nebo Zdeňka Vojtu. Šlo o první setkání těchto osobností československého hokeje po několika desítkách let.

Publikace Maska prozkoumává dosud neprobádané a doteď komplexně nezpracované téma na poli české sportovní literatury. Jde o sbírku hokejových příběhů z 60. a 70. let 20. století o brankářském řemesle v zámořské, evropské, ale především československé perspektivě, zároveň poodkrývá život a dílo dnes již polozapomenutých výrobců laminátových masek. Právě Jozef Meliško, jeden z kmotrů knihy, vytvořil masku například pro Vladimíra Dzurillu, který s ní na Kanadském poháru roku 1976 vybojoval stříbrnou medaili. Na konci 70. let ale Mezinárodní federace ledního hokeje laminátové masky zakázala, započala jejich průmyslová výroba a Meliško byl na několik desítek let téměř zapomenut. Nejen o jeho příběhu je možné se v knize dočíst.

Jiřímu Stránskému se díky deseti rokům bádání v archivech i spoustě rozhovorů s pamětníky (vyzpovídal všechny žijící brankáře z nejvyšších soutěží v letech 1961–1986) podařilo stvořit jedno z nejrozsáhlejších historických děl pojednávajících o ledním hokeji vůbec. „Historická komunita je z ní unešená. Není to titul pro tisícové náklady, ale opravdový fanoušek sportovní historie by po ní měl sáhnout,“ prohlásil autor Masky. Její vydání je nejen proto událostí číslo 1 pro fanoušky sportovní historie v rámci knižní sezóny 2022.

Text vznikl na semináři Současná česká literatura a literární publicistika PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto: Eliška Krátká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *