Získané poškození mozku nemusí znamenat konec života, připomíná nová kampaň

Úraz, infekční onemocnění či mrtvice. Příčiny získaného poškození mozku jsou různé a jeho následky velmi vážné. Díky včasné léčbě se však i jim navzdory mohou pacienti vrátit do běžného života. Kromě osobní motivace každého z nich je klíčová také podpora ze strany jejich blízkých. Právě jim pomáhá asociace Cerebrum, která letos spouští nový projekt.

„Rodiče byli rádi, že jsem doma, ale vůbec nevěděli, co se mnou dělat,“ vzpomíná na svůj návrat z rehabilitačního ústavu Zuzana Urbánková. Život jí ve 28 letech změnila autonehoda, při níž si těžce zhmoždila mozek. Díky komplexní péči odborného týmu, a především vlastnímu úsilí dnes znovu pracuje v bance, řídí auto a dokonce jezdí na kole.

Cílem projektu, který sdružení Cerebrum realizuje s podporou Norských fondů, je systematizovat péči o osoby po získaném poškození mozku a zvýšit její úroveň. Jak totiž na tiskové konferenci v pondělí 2. května připomněla přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Yvona Angerová, v České republice dosud neexistuje zákon, který by adekvátní rehabilitační péči definoval.

„Na začátku nikdy nemůžeme říct, kam až se pacient díky rehabilitaci dostane. Pacientské organizace v tom ale mohou sehrát obrovskou roli,“ dodala.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Cerebrum2007.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *