Gott, Destrukce a hmyz. Magnesia Litera 2022 zná své vítěze

Pro hlavní cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu uplynulého roku si na slavnostní předávání přišel hudební kritik a publicista Pavel Klusák. Jeho biografie s názvem Gott: Československý příběh mu vynesla i vítězství v kategorii publicistických děl. Úspěch v kategorii prózy si připsal Stanislav Biler a sošku za poezii si odnesl Vladimír Mikeš.

Klusákovo dílo není klasickým životopisem jednoho z nejlepších českých zpěváků. Autor nemapoval jeho život od narození po smrt, spíše se zaměřoval na vybrané kapitoly. „Všechny jeho verze, které se rozběhly do světa, byly odvozené z jeho vlastního vyprávění,“ píše autor v úvodu na adresu Gottovy image, kterou v knize zkoumá, a vymezuje se vůči loňskému filmovému dokumentu Karel. Gott Klusákovi vynesl také cenu za publicistiku.

Stanislav Biler získal Literu za prózu Destrukce. Existenciální a environmentální román popisuje příběh učitele, jenž se přestěhoval na venkov, aby unikl složitostem světa. Časem ale i zde objeví nové starosti. Ocenění za poezii si odnesl Vladimír Mikeš, který je ve svých 94 letech nejstarším laureátem Litery od jejího založení.

Kniha entomologa Jana Žďárka Ohroženi hmyzem? zvítězila v kategorii Litera za naučnou literaturu. Autor publikace se snaží zbavit lidi strachu z hmyzu a představit ho „jako nepostradatelný a užitečný inventář přírody, s nímž se musíme naučit žít a vycházet“. Zabývá se ale také úbytkem jeho počtu, jak do biomasy, tak i do druhové rozmanitosti. Čtenářskou cenu vyhrál Pavel Tomeš za knihu Až na ten konec dobrý.

Letošní předávání knižních cen Magnesia Litera se po dvou ročnících poznamenaných pandemií covidu-19 vrátilo do původního termínu začátku dubna. Moderování jednadvacátých knižních cen se stejně jako v minulých letech ujali Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Spolek Litera ocenil literární počiny v 11 kategoriích.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Magnesia Litera

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *