Rozpor mezi pomstou a spravedlností. To je český thriller Stínohra

Kam až dostane touha po spravedlnosti muže, jenž po násilném útoku přijde o ženu? Nakolik silné musí být přátelství, aby pomohlo zmírnit bolestivou ztrátu? O těchto tématech i o vnitřním střetu mezi úřední a subjektivní spravedlností vypráví thriller slovenského režiséra Petera Bebjaka. Ten se v kinech promítá od 7. dubna.

Čtyřicetiletý záchranář z maloměsta Jan Kavka (v podání Milana Ondríka) krátce po odchodu od manželky Evy (Dominika Morávková) zjistí, že se stala tragickou obětí zločinu. S pocitem nepřímého zavinění se Jan snaží díky kamarádovi (Hynek Čermák) nalézt útočiště v místním boxerském klubu. Pachatel, narkoman Robert Stránský (Jan Jankovský), je pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály (Kristýna Frejová), a tak obava z vrahova uniknutí trestu přiměje Jana k odplatě na vlastní pěst.

„V příběhu Stínohry považuji za nejdůležitější téma konfliktu mezi institucionální spravedlností a tou subjektivně nastavenou, kdy se vrah vašeho blízkého může za určitých okolností pohybovat volně na svobodě, a dokonce i ve vaší blízkosti,“ říká producent a autor námětu Jan Bradáč. Námět pochází z jeho osobní zkušenosti. Ústřední motiv má tedy autobiografické prvky. Scénář napsala jeho žena Vendula Bradáčová.

„Chtěli jsme udělat film, který bude citlivý, bude mluvit k divákovi tak, aby si z něj odnesl pocit, s nímž se může ztotožnit,“ komentuje režisér Peter Bebjak. Ten se do paměti diváků naposledy zapsal minisérií Devadesátky, jež se stala nejsledovanějším seriálem od roku 2004. Na kontě má i Českého lva za třídílné drama Herec s Janem Cinou v hlavní roli.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Falcon.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *