Olympijské Tokio: Výstava zrušených, uskutečněných a odložených her

Úterý 4. května se stalo významným dnem pro kulturu v České republice. Díky ustupující pandemii koronaviru bylo totiž v tento den možné uvolnit opatření natolik, že se v sedmi krajích naší republiky opět otevřela muzea a galerie. Mezi nimi také Národní muzeum v Praze, které v tento den zpřístupnilo také výstavu s názvem Olympijské Tokio. Ta, jak název napovídá, láká návštěvníky na medaile, historické sportovní vybavení, kolekce olympijského oblečení, fotografie a mnoho dalšího. Všechny tyto artefakty jsou spojené se třemi olympijskými hrami v Tokiu. Ty první se nakonec neuskutečnily, druhé již ano a třetí se poprvé v historii her o rok odsunuly.

Na vzniku výstavy Olympijské Tokio se kromě Národního muzea podílel také Český olympijský výbor, Vojenský historický ústav a Velvyslanectví Japonska. Její vernisáž proběhla online za přítomnosti několika hostů. O cíli a důvodu vzniku této výstavy promluvil na úvod předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval: „Olympiáda není jen sport. Je to věc, která má daleko širší přesah do lidských životů, do kultury. Snažili jsme se tak zde představit sportovní svět v širším rozměru. Ukazujeme zde věci, které jste nikdy neviděli, jako jsou skutečné olympijské medaile našich olympioniků z roku 1964 a další věci. Chceme ale také ukázat, jak se od roku 1940 do dneška proměnila různá sportovní náčiní a také jak se proměnila celá doba.“

První hry se měly v Tokiu konat již v roce 1940, ale kvůli 2. světové válce byly přesunuly do Helsinek, kde se ale nakonec také neuskutečnily. Mezi předměty týkající se těchto her je například jejich plánovaný programy, odznaky určené k její propagaci či písemná komunikace mezi Jiřím Guthem-Jarkovským a japonskými členy Mezinárodního olympijského výboru.

Historicky první olympiádou v hlavním městě Japonska (a také vůbec první, která se uskutečnila na asijském kontinentu) se stala ta v roce 1964, kde se na světové úrovni prvně proslavila československá gymnastka Věra Čáslavská. Ta zde získala tři z pěti zlatých medailí československé výpravy a také stříbro v soutěži družstev.

Kromě cenných kovů, které vyhrála tato československá gymnastka, mohou návštěvníci vidět také zlato dráhového cyklisty Jiřího Dalera, stříbro diskaře Ludvíka Daňka a bronz Pavla Hofmanna, který získal v závodě dvojskifu. Stejně tak si můžou prohlédnout originály plánů tehdejší olympijské vesnice (tehdy ještě dělenou na mužskou a ženskou část) či akreditace, stravenky nebo dokonce mezinárodní očkovací průkazy sportovců. K cenným kusům sbírky patří také tři kimona a střevíc, které dostala Věra Čáslavská od svých japonských fanoušků a dokonce od japonského  císaře.

Díky této speciální výstavě mají její návštěvníci možnost porovnat rozdíly ve vybavení, které se používalo tehdy a dnes. V první řadě se jedná o to, na kterých předváděly své výkony právě českoslovenští sportovci a sportovkyně. Jedním z nich je také kolo dráhového cyklisty Jiřího Dalera, na kterém získal zlatou medaili. Hned vedle je pro porovnání umístěný jeden z nejnovějších modelů, který využívají dnešní dráhoví cyklisté. Daler na výstavu zapůjčil také svůj dres a přilbu, ve kterých v roku 1964 závodil. Dalším historickými artefakty je gymnastické náčiní nebo část  osmiveslice, na které vybojovali českoslovenští sportovci bronzové medaile.

Kromě sportovního vybavení mohou návštěvníci vidět také kamery a fotoaparáty, které používali v roce 1964 používali novináři. Jsou zde i  fotografie Karla Nováka, který v Tokiu zachytil nejen výkony československých sportovců, ale také život zdejších obyvatel. Jedná se o záběry, které dosud nebyly nikde publikovány.

Součástí výstavy Olympijské Tokio bude také pestrý doprovodný program. Jako například možnost účasti na komentované prohlídce či setkání se současnými sportovci i těmi, co již „pověsili své sportovní náčiní na hřebík“. Části výstavy mohou zájemci shlédnout také na sociálních sítích organizací, které výstavu zorganizovali.

Odkaz na online vernisáž.

Zpráva  vznikla na semináři Jiné žánry. Kulturní a literární seminář PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto: Oficiální web Českého olympijského výboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *