Poslanci schválili nová volební pravidla, mírně zvýhodňují úspěšnější strany

Poslanecká sněmovna ve středu 7. března schválila novelu volebního zákona, která metodou rozdělování mandátů mírně zvýhodňuje úspěšnější strany. Volební koalice pak budou muset nově pro vstup do dolní komory dostat méně hlasů než dříve. O zákonu bude nyní jednat Senát, s nímž poslanci úpravy předem konzultovali.

Lidé by podle novely nadále měli volit poslance ve 14 krajích, zůstává také pětiprocentní limit pro vstup do Sněmovny. Nově by však dvoučlenné koalice musely získat alespoň 8 % místo dosud platných 10, vícečetné koalice pak nejméně 11.

Změnit se má také způsob přepočítávání hlasů na mandáty, které se budou přidělovat ve dvou kolech. V prvním se použije Imperialiho kvóta, která zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než podle původní metody. Ve druhém kole se mají automaticky rozdělit zbývající mandáty. „Není to dokonale poměrný systém, nicméně je podle nás dostatečně poměrný na to, aby obstál u přezkumu Ústavního soudu,“ řekl v debatě pirátský poslanec Vojtěch Pikal.

Pravidla pro říjnové volby do Sněmovny upravují zákonodárci právě po nálezu Ústavního soudu, který před dvěma měsíci zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti hlasů. Na novele se poslanci musejí shodnout se Senátem, kde by měl návrh získat podporu.

Horní komora však podle svého předsedy Miloše Vystrčila (ODS) zváží, zda do zákona nedoplní možnost korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Nejdřív se ale ještě poradí s poslanci. „Zjistíme, jak ta situace ve Sněmovně vypadá, a potom se následně budou senátoři rozhodovat,“ doplnil Vystrčil. Korespondenční hlasování se někteří politici snažili prosadit už v dolní komoře, ale neuspěli.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *