Ministerstvo zdravotnictví dostalo ocenění dlouhodobý slídil od Velkého bratra

Organizace Iuridicum Remedium vyhlásila v pátek 12. března výsledky už 16. ročníku Cen Velkého bratra (Big Brother Awards) pro největší slídily. V porotě zasedlo devět odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Mezi nimi například Jan Cibulka, datový novinář vyučující na FSV UK, nebo ředitelka společnosti dTest Eduarda Hekšová. Anticeny udělovali ve čtyřech kategoriích.

Cenu pro Dlouhodobého slídila získalo ministerstvo zdravotnictví za sérii pochybení při nakládání s osobními údaji v průběhu pandemie. Za chyby v legislativní práci, zejména pokud jde o návrh, aby hygienici měli přístup k lokalizačním údajům od operátorů, dále šlo o zřejmě nezákonné předávání údajů o lidech v karanténě hygieniky Policii ČR. Problémem jsou i úniky dat z registračních formulářů na testování i očkování k reklamním gigantům.

Úředním slídilem se stali poslanci ANO Monika Červíčková a Jiří Mašek za návrh na zavedení povinného registrování rodných čísel lidí nakupujících anonymní SIM karty.

Cena pro Firemního slídila náleží české společnosti Cogniware. Ta vyvíjí systém na vyhodnocování důkazů a rozpoznávání lidí podle hlasu, tváře, věku nebo emocí. Samo o sobě by to bylo zásahem do soukromí, navíc ale jejich hlavní klientelu tvoří autoritářské státy Blízkého východu, kde je nízká míra ochrany soukromí.

V kategorii Výrok Velkého bratra ocenila organizace profesora Jaroslava Flegra, který vyzýval ke zpřístupnění citlivých dat o pohybu a karetních transakcích pro státní orgány.

Za vítěze pozitivní ceny pak porota označila dvě disentní stanoviska ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové ke klíčovým nálezům Ústavního soudu týkající se ochrany soukromí.

Iuridicum Remedium je nevládní nezisková organizace, která ve spoluprací s webem HlídacíPes.org vyhlašuje Ceny Velkého bratra už od roku 2005. Její vlastní činností je prosazování základní svobody člověka a dostupnost práva i spravedlnosti všem. Mimo jiné poskytuje právní pomoc.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *