Biatlon není sranda, ale legrace: Unikátní projekt se u nás snaží lidem ukázat, o čem je lítání po trati s malorážkou

Po deseti letech v biatlonovém kolotoči se Marek Lejsek rozhodl, že to stačí. Skončil ve funkci trenéra biatlonového „béčka“ a půl roku podle svých slov „nedělal nic“. V hlavě se mu ale rodil plán podnikatelského projektu, kterým si přál zaplnit díru v nabídce českých lyžařských škol. S realizací nápadu neváhal a v roce 2018 přivítal první zákazníky ve své biatlonové škole.

Kurzy biatlonu nejsou ničím novým, alespoň ne třeba v takové biatlonové velmoci, jako je Německo. Tam správci střelnic v areálech jako je Oberhof, Ruhpolding nebo Altenberg nabízejí návštěvníkům možnost takzvaných „schnupperkurzů“. „Viděl jsem to na vlastní oči. Přijde skupina, připraví jim zbraně, oni si zastřílí, ukážou jim, jak s tím pracovat, a pak si udělají závod. Lehká inspirace ze zahraničí u mě byla,“ konstatuje Lejsek.

Bývalý trenér mužské reprezentace ale především čerpal od škol klasického lyžování v českém prostředí: „Věděl jsem, že se dělají takové odpolední lekce, víkendové kempy. Dokonce tady v Liberci jezdí s lidmi i do zahraničí, na Dachstein a dělají týdenní kurzy.“

BiaCamp nabízí klientům zážitek vyzkoušet si jejich oblíbený sport se vším všudy. V současné době si nadšenci mohou vybrat z jednodenních nebo víkendových kempů, možné je zajistit si i firemní teambuilding, a to jak v létě na kolečkových lyžích, tak i v zimě na běžkách. „Děláme to prostě tak rodinně, člověk se nad zákazníky nijak nepovyšuje, skupiny jsou relativně malé, osm osob se dá ukočírovat, čtyři až šest jsou ideální,“ vysvětluje Lejsek.

Ne každý má doma to správné vybavení, investice do skateových běžek, bot a holí není malá a čeští běžkaři takové vybavení pro svou turistiku často nepotřebují. Marek Lejsek proto nabízí možnost zapůjčení veškeré výbavy, kromě spřátelených půjčoven BiaCamp spolupracuje i s českým výrobcem lyží Kästle a výrobcem holí Haakon. „Zapůjčení materiálu je další věc, jak se přiblížit lidem, a oni to kvitují. Super je to při teambuildingu, že jsme schopni kapacitu lyží i navýšit.“

Posilou v týmu je olympijská medailistka

K názvu projektu v loňském roce přibyla větička Biatlonová škola Veroniky Vítkové. Bronzová olympijská medailistka z her v Pchjongčchangu vloni ukončila kariéru a do projektu svého partnera se aktivně zapojila. Marek Lejsek nepopírá, že osobní přítomnost Vítkové na kempech je velkým lákadlem: „Verča už závodit nechce, takže ty dva roky předtím byly příprava na to, že to k tomu sklouzne a využije se i jejího jména.“

Do povědomí potenciálních klientů se projekt dostává postupně, Lejsek uznává, že v marketingu má ještě rezervy. I tak ale zájem meziročně roste, a i proto se pomocná ruka hodí: „Když je Verča fyzicky na tom kempu, tak to má jinou vypovídající hodnotu. Jeden se věnuje lidem na střelnici, druhý s nimi lyžuje a zatím to takhle zvládáme.“ Podnikatel a trenér v jedné osobě si nepřeje, aby se mu na kurzech sešlo příliš mnoho lidí na tři zbraně, které má k dispozici. „Přeci jen je to zimní sport a na střelnici bývá nevlídno. Chci, aby si lidi zastříleli, aby zbraň neměli v ruce jednou za hodinu, ale třeba desetkrát,“ říká Lejsek.

V čele stojí sportovci tělem i duší

Projekt BiaCamp je sice v českém prostředí ojedinělý svou strukturou, nicméně není jedinou možností volby. Zrealizovat nápad na několikahodinové kurzy střelby a běžkování pro zákazníky se rozhodli i Tomáš Řezníček a Petr Hradecký. Oba nadšení sportovci, oba bývalí biatlonisté. „Sportu to pomáhá, jelikož to dělají lidé, kteří tomu rozumí. Nemyslím si, že jsem zaregistroval sportovní projekt, který by v čele neměl sportovce tělem i duší,“ soudí Zdeněk Krpata, sportovní podnikatel a odborník na inovativní podnikání.

Za biatlonovým zážitkem se tedy zájemci mohou vydat i do firem Bezva Běžky a Sun Sport, které „operují“ v Jilemnici a v Novém Městě na Moravě. Bezva Běžky individualizují zážitek na přání zákazníka, brněnský Sun Sport zase slibuje zakusit si atmosféru Vysočina Arény, ve které se pravidelně odehrávají mítinky světového poháru. „Máme ve Vysočina Aréně pobočku i s kavárnou, máme tam dobré vztahy. Aréna je hodně vytížená, proto je někdy těžké termíny kurzů skloubit, protože když není sníh, v zimě je to jediné místo, kde se dá lyžovat,“ říká Tomáš Řezníček, který je za kurzy v Sun Sportu odpovědný.

Kromě vytíženosti má oblíbená aréna ještě jednu vadu na kráse, střelnice v Novém Městě nemá schválení pro komerční použití a klienti si zde tedy nemohou vyzkoušet střelbu ze skutečné malorážky: „Z důvodu bezpečnosti a jednoduchosti se používají laserové zbraně, které jsou věrné kopie zbraní a nehrozí žádné nepříjemnosti,“ vysvětluje Řezníček.

Toto omezení naopak vadí Marku Lejskovi, pro kterého by byly biatlonové zážitky ve Vysočina Aréně pro klienty další přidanou hodnotou jeho kempů. „Není to ono, lidi, se kterými jsem se v průběhu své trenérské kariéry potkal a bavil, si opravdu chtějí vyzkoušet ostrou malorážku. Jinak si myslím, že by to určitě byla další nadstavba, devíza,“ lituje Lejsek a doufá, že se do budoucna spolupráci v Novém Městě na Moravě povede zajistit.

V současné době BiaCamp své kurzy dělí podle sněhových podmínek mezi domácí střelnici v Břízkách v Jablonci nad Nisou, tu v Jilemnici a malou policejní střelnici na Horních Mísečkách. Zákazníci si na nich zastřílí z klasické malorážné zbraně Anschutz na vzdálenost padesáti metrů, tak jako je tomu ve světovém poháru.  Zbraně si pro účely kempu zapůjčuje od místního klubu, stejnou cestu volí i Bezva Běžky: „Jedna malorážka má pořizovací cenu asi 100 tisíc korun, cena vzduchové zbraně je 55 tisíc, což není v našich možnostech zajistit,“ vysvětluje Petr Hradecký. Škola Sun Sport naopak do laserových zbraní investovala.

Všechny tři projekty mají společnou touhu zprostředkovat fanouškům biatlonu, o jak náročný sport se ve skutečnosti jedná a co vše obnáší. „Pořád je lidi co učit a z devadesáti procent odcházejí a říkají: Aha, tak já už na biatlon budu koukat trochu jinak, nebudu už nadávat, že se tam (ve světovém poháru pozn. red.) netrefí,“ vysvětluje Lejsek. Podobné zkušenosti má i Petr Hradecký: „V dnešní době je biatlon velmi sledovaný sport a má mnoho fanoušků. Víme však, že je i mnoho ‚odborníků‘ doma na gauči a je jasné, že při osobní zkušenosti právě tito lidé názor velmi rychle změní.“

„A teď jedem závod!“

Nedílnou součástí kurzů je závod, ve kterém si čerství biatlonisté testují nově nabyté zkušenosti. „Chci, aby si zkusili, co to je, když se závodí. Lidem takhle cvakne a úplné klapky, jsou to takové bitky! Úplně nejlepší jsou na to větší skupiny, kdy můžeme udělat štafety, to je bomba. Baví mě vymýšlet pro lidi program, něčím je zaujmout a něco jim dát,“ pochvaluje si Lejsek.

Expandovat příliš nechce, devíza jeho kempů je osobní přístup, o který nemíní přijít. Vzhledem k tomu, že projekt byl za tři uplynulé ročníky ziskový, Marek Lejsek by do budoucna rád zorganizoval i například zahraniční výjezdy spojené se skialpinismem: „Mám z toho ale trochu strach, nejsem cestovní kancelář. Řešení to určitě má, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Asi, až to tady v Čechách bude zajetější.“

Přestože vrhat se do podnikání bez předchozích zkušeností je riskantní, potenciál právě podniky založené na populárních sportech vykazují. „Podnikání zaměřené na inovaci přináší spoustu rizik, nevíte, jestli o váš byznys lidé budou mít zájem, jelikož vždy děláte něco, co tu ještě není, a když už ano, tak v jiné formě. Na druhou stranu to má obrovský potenciál,“ říká Zdeněk Krpata.

Nad všemi takovými podniky, novými i zavedenými letos visí velký strašák. Pandemie nemoci COVID-19 se ani jedné z biatlonových škol přes léto nedotkla zásadním způsobem, pro důležitou zimní sezónu ale panuje nejistota. „Chtěli jsme vyrazit s klienty na ledovec na první sníh, rušili jsme mnoho kurzů… Nikdo neví, co bude, i zájem o kurzy byl o to menší. Aktuálně nabízíme všechny akce s garancí 100% vrácení peněz,“ říká Hradecký.

Řezníček i Lejsek doufají, že se povede uskutečnit co nejvíce kurzů, snad v únoru a březnu, prozatím ale nemohou nic slibovat a změny programu budou muset řešit operativně. Situaci komplikuje zejména stupeň 5 Protiepidemického systému, který brání shromažďování více jak dvou osob. Vypořádat se s těžkým obdobím pomáhá biatlonovým školám prozatím prodej dárkových poukazů. Ty lze po domluvě uplatnit kdykoliv, letos nebo v příští sezóně.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *