Rodiče tenistů proklínají zimní sezonu. Drahé energie a stále vyšší náklady ničí tradici v pražských klubech

Už nějaký ten pátek se vědělo, že letošní zima na tuzemských sportovištích příliš optimismu nepřinese. Aktuální situace okolo cenových výkyvů energií trápí obrovské množství domácností, s řadou problémů se však začínají potýkat i domácí sportovní kluby. Nejistou budoucnost řeší například milovníci tenisu.

Neustálé zdražování energií a s ním spojená nevyzpytatelná budoucnost na českých sportovištích. Obrovský fenomén, který zachvátil neuvěřitelné množství domácích sportovních areálů a má negativní dopad na celou tuzemskou scénu. Přežijí kluby tuto neobyčejně krutou zimu?

Toť otázka, na níž se v současné době nedaří najít žádnou adekvátní odpověď. Se stále vyššími nároky na platbu energií a náklady obecně roste nejistota napříč všemi sportovními kluby, provoz areálů se tak z ničeho nic stal ústředním problémem v kuloárech vedení organizací.

A sportovní kluby se kvůli drahým energiím, za které musejí od podzimu platit až několikanásobně více, ocitají před velice složitou prověrkou. Od státu mají údajně přislíbeno celkem 385 milionů korun na celkový provoz a údržbu, nicméně jejich potřeby se pohybují ve zcela odlišných cenových hladinách.

„Na základě dat a porovnání s loňským rokem odhadujeme, že náklady a energie všech amatérských sportovišť v České republice budou letos přibližně šest miliard korun. Loni to byly jen dvě miliardy. Pokud nedojde k zastropování cen i pro sportoviště, mohlo by se jednat příští rok až o 10 miliard,“ sdělil mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

„Klubům vzrostly náklady oproti loňskému roku o desítky až stovky procent a stále nepředvídatelně narůstají. Jedná se zejména o ty, které mají vnitřní sportoviště typu nafukovací haly, tělocvičny, zimního stadionu či plaveckého bazénu,“ uvedl zase předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Pro některé rodiny je platba lekcí nemožná

Když se řekne nafukovací hala, snad každý sportovní nadšenec v Česku si vybaví tenis. Typický druh sportu, jenž se po letní sezoně na vyprahlých antukových dvorcích přesune na přezimování právě do tohoto typu vnitřních prostorů. Některé kluby mají to štěstí, že mají k dispozici pevnou halu, jiní si musí na zimní sezonu pořídit tu nafukovací.

Jeden z takových areálů se nachází v Krči, městské části Praha 4, kde má své sídlo tradiční místní klub TK Konstruktiva. A i zde se navzdory velice slušné finanční podpoře z řad sponzorů a grantů od tenisového svazu řeší problematika zdražování energií úplně nejčastěji.

„Kdybych měl porovnat situaci z loňské zimy s tou současnou, budeme se tu bavit o nepředstavitelném nárůstu. Náklady jsou pochopitelně vyšší, tento problém však řeší nejen klub, ale i rodiče, které k nám do areálu vodí své děti,“ řekl ředitel areálu TK Konstruktiva Pavel Saic.

Zejména pro rodiče představují výrazně vyšší finanční náklady na sport dětí nemalé potíže. Za pronájem hal a trenéra byli zvyklí odkládat z měsíčních příjmů určitou sumu peněz, letos však musí takříkajíc hrábnout do kapsy mnohem hlouběji.

„Vnímáme to jako obrovský problém, jelikož pro řadu rodičů je nyní platba tenisových lekcí velice složitá, v některých krajních případech pak i nemožná,“ popsal současnou situaci Petr Bičík, šéftrenér tenisové školy TKK.

A je celkem pochopitelné, že z důvodu stoupajících cen energií a nákladů na provoz areálu, které se následně projevují i v celkových finančních nárocích na rodiče, dochází k výraznému poklesu zájmu o více tréninkových lekcí.

„V současné době se potýkáme se značným poklesem počtu tréninkových hodin. Děti, které na tenis docházely třikrát týdně, chodí nyní jen dvakrát, ty, co docházely dvakrát, už trénují třeba pouze jednou. A je i řada rodičů, se kterými jsme se museli nedobrovolně rozloučit,“ prozradil Bičík.

Nečekaný a zároveň velice rychlý úpadek mladých členů ovlivnil i práci jeho podřízených – trenérů, kteří kvůli tomu přišli o řadu klientů a tím pádem také o vyšší finanční ohodnocení. Je to však situace, se kterou nyní bojuje celá řada sportovních klubů po celé České republice.

„Samozřejmě tomu rozumím. V momentě, kdy rodina řeší tíživou finanční situaci doma, náklady na živobytí a základní věci, je zcela pochopitelné, že další výrazné zvýšení nákladů už rodiče nechtějí akceptovat,“ odpověděl šéftrenér na otázku, jak se vyrovnává s příchodem nečekaných událostí ve svém klubu.

Děti stojí rodiče tisíce až desetitisíce korun měsíčně

O tom, jak byli rodiče nuceni přenastavit plány pro své děti, promluvil mimo jiné jeden z tatínků, který má v klubu TK Konstruktiva hned dvě děti. Jeho dvanáctiletý syn docházel na trénink třikrát týdně, o dva roky mladší dcera pak trénovala v režimu dvou hodin týdně.

„V letním režimu jsme to ještě zvládali, s příchodem zimy jsme se ale museli výrazně uskromnit. Asi bychom to utáhli i teď, ale tím, že nám bylo umožněno upravit rozvrh pro děti, jsme využili možnosti finančně slevit,“ přiznal otec dvou mladých tenistů.

„Ono se to možná nezdá, ale platba tenisových lekcí, zejména pak v zimních měsících, není v dnešní době nic jednoduchého. A když k tomu člověk připočte i všemožné náklady na provoz domácnosti, rázem se dostává do roviny úplně jiných čísel,“ dodává.

V zimní sezoně se platba jedné tréninkové lekce vyšplhá až k částce 500 Kč + kurt, v nejdražších pražských tenisových areálech si zájemce o trénink připlatí ještě více. Pokud by však chtěl rodič ušetřit, může využít skupinových lekcí, kde se výsledná částka snižuje vzhledem k počtu účastníků tréninku.

„Tohle je samozřejmě možné u těch nejmenších dětí. Ale pokud je klukovi dvanáct let a v klubu není v rámci jeho věkové kategorie žádný konkurent, nezbývá mu než navštěvovat individuální lekce,“ odpovídá otec mladého tenisty na otázku, zda přemýšlel o využití levnější varianty.

Měsíčně ho tak trénování dvou dětí v hale stojí v řádech tisíců korun, když ovšem připočte i platbu kurtů a klubové příspěvky, které se posílají v samostatných platbách, rázem se pohybuje i za hranicí desetitisíců. Zde záleží zejména na počtu dětí a četnosti tréninkových lekcí.

Většina dalších rodičů se však i přes výrazně vyšší náklady rozhodla bojovat. Svým dětem chtějí dopřát stejné množství tréninků jako doposud, přesto se na vedení tenisového klubu obrací s častými dotazy. Je vůbec nějaké světlo na konci tunelu? Šance, že se dají ceny za tenisové hodiny zase do pořádku?

„Většinou se rodičům snažíme vyjít vstříc, jsme ochotni rozložit platby na více splátek. Na otázky týkající se aktuální situace na sportovištích se však těžko odpovídá. Člověk dneska neví, co bude zítra, natož aby byl schopen předpovědět, jak bude za měsíc,“ vysvětluje šéftrenér klubu TK Konstruktiva.

Nicméně i on věří v příchod lepších zítřků. A zejména v podporu od vlády, která leží na stole nejvyšších činovníků už nějaký ten pátek. „Očekáváme, že vládní pomoc pro sportovní kluby bude mít vzestupnou tendenci,“ zní od Jakuba Večerky z Národní sportovní agentury.

Naopak ČUS se vážně obává, aby sportovní organizace nezůstaly takříkajíc na druhé koleji. A strach ze smutných scénářů bohužel přetrvává i mezi samotnými zástupci domácích klubů.

Na tenisových dvorcích v pražské Krči tak nezbývá než doufat, že fatální dopady rapidního zvyšování cen energií a nákladů na provoz areálu nebudou nadále ohrožovat budoucnost mladých nadějí pro český sport.

Text vznikl v předmětu Specifika sportovní žurnalistiky pod vedením doc. Alice Němcové Tejkalové.

Ilustrační fotografie: Canva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *