Drážní promenáda spojí Vršovice a Strašnice

Z míst, kde po 150 let jezdily vlaky z Prahy do Benešova, brzy zmizí koleje a nahradí je nová drážní promenáda. Povede v úseku mezi Zahradním Městem, Strašnicemi a Vršovicemi a sloužit má především pěším a cyklistům. Nový projekt představili zástupci hlavního města ve čtvrtek 26. listopadu.

Půjde o dva několik kilometrů dlouhé pásy obklopené zelení. Součástí stezky zůstanou i některé prvky železnice jako vzpomínka na původní trať. Tu nahradí čtyřkolejný koridor s dvěma novými zastávkami Eden a Zahradní Město.

„Promenáda má působit velkoryse, klidně a minimalisticky, z hlediska orientace intuitivně a přehledně. Tvaroslovím i materiály má být soudobá a současně se přitom odkazovat na železniční minulost. Základními materiály jsou světlý beton, rezavě probarvený asfalt, štěrk a korodovaná ocel,“ popsal hlavní architekt Tomáš Cach.

Stavba by měla začít v roce 2022 a skončit nejpozději do dvou let. Moderní promenádu spojí tři nově vzniklé lávky, kromě toho se bude rekonstruovat i historický most. Projekt vyjde na 200 až 300 milionů korun.

„Propojili jsme různé inspirace z newyorské High Line, pařížské Promenade Plantée s nizozemskými cyklistickými dálnicemi a německými městskými parky z železničních brownfieldů v jednom. Praha bude mít zase o jeden světový unikát navíc,” uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Facebook Praha.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *