Letní škola žurnalistiky na konci července

Na poslední červencový týden připravila katedra žurnalistiky již tradiční Letní školu. Je určená zájemcům o studium z řad středoškoláků. Někteří studenti se vracejí. Třeba Filip Špinka a Štěpán Hartl absolvovali již Zimní školu a letos zavítají i na tu letní. Proč? Ptala se Míša Šedinová.

Jsme v Rozhlasové a televizní laboratoři v Celetné ulici. Vedle právě skončil seminář Rozhlasového moderování. Jak se na něj dostali Filip a Štěpán?

Š: Zítra budeme dělat rozhovory se známými herci, v rámci našich školních aktivit připravujeme film. Dnes máme čas, přijeli jsme totiž o den dřív. Když jsme šli kolem univerzity, napadlo nás, že bychom mohli zkusit štěstí, třeba tady někdo bude. A našli jsme vás.

Že by vám chyběl svět žurnalistiky?
F: Dá se to tak říct. Celkově nám začalo chybět nadšení, které jsme si odnesli ze Zimní školy.

Překvapilo vás něco v zákulisí médií?
Š: Takřka všechno pro nás bylo nové. Byla to hodně obohacující zkušenost, zjistili jsme, jak věci fungují, co je potřeba dělat a co naopak vhodné není. 
Co z toho, co jste se naučili, chcete rozvíjet dál? 
F: Asi hlavně ty rozhovory. Na Zimní škole jsme měli tu čest připravit a zrealizovat rozhovor… 
Š: Dělali jsme rozhovor s Danielou Písařovicovou, která působí v České televizi. Byla to pro nás zkušenost z mnoha důvodů. Naučili jsme se, jak pracovat s trémou, stresem, jak klást otázky, jak reagovat na odpovědi respondenta. Líbil se nám příklad, že tázající se je jako řidič tramvaje, který musí do ní nastoupit, naložit cestující a pak je vést a na konci bezpečně vyložit. Ta cesta má být taková, aby si posluchač na konci rozhovoru řekl, že mohl ještě trvat, nikoli, že už měl skončit před deseti minutami. V rámci té cesty by se měl samozřejmě dozvědět důležité a zejména nové informace. Nabyté zkušenosti nám pomohou při našich rozhovorech.

Jaké děláte rozhovory?
F: Zabýváme se problematikou šikany a mezilidských vztahů, kyberšikany. Děláme rozhovory na toto téma.

To jste začali dělat až po Zimní škole žurnalistiky?
Š: Náš projekt fungoval už asi rok a kousek předtím. No rozhodně pro nás bylo prospěšné zdokonalit se při vedení rozhovorů. Po každé stránce. 

Proč přijdete i na Letní školu?
Š: Týden v zimě se nám zdal být málo. Proto se chystáme i teď v červenci.
F: A určitě to doporučujeme i všem ostatním, kdo mají zájem o studium žurnalistiky.

Největší lákadlo Letní školy pro vás?
Š: Asi, že si tu můžeme všechno znovu zkusit. Profesionální výbavu ve studiu, mikrofony, rozhovory se známými lidmi, se kterými bychom se normálně asi nesetkali.  

Děkuji za rozhovor. 

Zájemci o Letní školu žurnalistiky najdou bližší informace na webu.

Jedním z jejich hostů bude i sportovní komentátor ČT a vyučující na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky, Robert Záruba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *