Tomio Okamura: Bavím se s těmi, kdo mají otevřenou mysl a srdce

Pro některé populista, xenofob, rasista, pro jiné představitel přímé demokracie, hrdina a jediný pravdomluvný politik. To je Tomio Okamura. V poslední době je o představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie slyšet především v souvislosti s jeho bojem proti migraci, který vzbuzuje četné kontroverze. Přitom jeho bratr Hayato Okamura tvrdí, že i jejich dědeček byl ekonomickým migrantem. „Z hlediska prosazování programu jsem žádnou chybu neudělal,“ tvrdí.

Jako dítě jste prý byl šikanován kvůli svému původu…

Byl jsem neustále terčem rasismu, kdy mi nadávali do Číňanů, do Vietnamců, měli narážky, když byla ve škole rýže…

Poměrně ostře se vyjadřujete k uprchlíkům. Nemáte pocit, že byste mohl svými výroky zapříčinit šikanu uprchlických dětí v českých zemích a tím jim ztížit jejich začleňování do společnosti?

Nejzajímavější je, že o rasismu a xenofobii mluví lidé, kteří ho vůbec nezažili, novináři, kteří si vymýšlí, přečetli si možná někde v knížce, co to je rasismus, ale v životě ho nezažili.

To ale nemůžete přece vědět…

To já vím, protože normální běloch v České republice rasismus nikdy nezažil, proč by se mu smáli? Protože je bílý? Protože má rovné oči? Já vím, co to rasismus je, děti se mi celé dětství smály – to je Vietnamec a to je Číňan a ten má šikmé oči. Já vím, co to je, na rozdíl od vás majority, která nikdy žádný rasismus nezažila. Nikdo z novinářů pseudohumánních médií rasismus nezažil. Média, kterým už nikdo nenaslouchá, označují za rasisty i oběti rasismu, to je taková pozoruhodná situace. Strach z islámu, strach z nezákonné migrace, strach z nedodržování zákonů v České republice, to přece nemá s rasismem nic společného. Abych to shrnul – jsem pro nulovou toleranci nezákonné migrace, protože ta probíhá na úkor sociálního zabezpečení pro naše občany. Můžete mi říkat tisíce argumentů, ale mám názor úplně jasný a v žádném případě ho nebudu měnit.

Mám tady jednu vaši citaci: „Vždycky jsem se snažil bojovat proti rasismu tak, že se budu chovat lépe než ti, kteří na mě plivali pro můj smíšený původ.“ Chováte se tedy správně?

Chovám se naprosto správně.

Často používáte termín ekonomické migrace…

Ne často, ona to je ekonomická migrace.

V MF Dnes vyšel 9. prosince 2015 rozhovor, ve kterém váš bratr uvedl, že váš dědeček byl také ekonomický migrant. Údajně měl migrovat z Koreje do Japonska.

Bratr si vymýšlí, asi to neví přesně. Dědeček nebyl imigrantem. Ono totiž, když se seznámil můj dědeček s mou babičkou, byla Korea součástí Japonska, takže nebyl ekonomickým migrantem. Korea a Japonsko byly jedna země. Bratrova neznalost mě velmi překvapila.

Často si stěžujete na to, že média lžou. Která tedy sledujete?

Já se v podstatě nedívám na zprávy, díval jsem se na ně, když jsem ještě nebyl v politice, protože o mně psali 15 let pravdu.

A teď najednou píšou lži?

Po vstupu do politiky ti stejní novináři začali lhát. A když jsem se ptal, proč to tak je, tak mi řekli: „Zvykejte si, už jste v politice.“ Nevím, proč to dělají, čí je zadání a kdo je platí…

Takže jaká média čtete?

Žádná.

A kde tedy získáváte přehled?

Čtu jenom internet a především zahraniční zdroje.

Například?

Připravují mi to moji poradci, oni mi to všechno rešeršují. S českými médii mám jenom špatnou zkušenost, zajímavé mi přijdou pouze některé články na Protiproudu.cz nebo parlamentnilisty.cz.

Další moje otázka se týká serveru Demagog.cz.

Já ten server neznám, lžou, jako když tisknou. Vůbec mě nezajímají. A souhlasím s prezidentem Zemanem, který tenhle server taky označil za lháře.

Tak vás uvedu do problému. Na serveru Demagog.cz patříte mezi deset politiků s největším počtem ověřených výroků. Když vezmeme v potaz pouze ověření vašich tvrzení, u kterých vyšlo hodnocení pravda, či nepravda, vychází to, že 30 % vašich výroků je lež.

Vůbec nevím, kdo je platí a co za tím je. Protože když jsem před dvěma lety požádal můj tým, aby zjistil, kdo server Demagog dělá, žádné kontakty nejdou dohledat. Jenom lživě pomlouvají ostatní, bez jakékoliv odpovědnosti. Takovéto servery bývají většinou nějaké uměle vytvořené aktivity, za kterými obvykle stojí konkrétní politické strany. Navíc jsem se přesvědčil, že Demagog lže. Označili za nepravdivý můj výrok o tom, že ve Švýcarsku může člověk hlasovat o daních. Přitom to je pravda. Mohla byste mi položit nějakou konstruktivní otázku? Pořád se do mě někdo naváží, vy nejste mým voličem…

To se bavíte jen se svými voliči?

Ne, já se bavím s těmi, kdo mají otevřenou mysl, srdce a nemají předsudky. Voliče TOP 09 já prostě nepřesvědčím, protože kdo má rád asociální Kalouskovu politiku, nikdy nezmění názor.

Ale já jsem neřekla, že mám ráda Kalouskovu politiku…

Já to neříkám konkrétně o vás, ale všeobecně. Ptala jste se, jestli oslovuji svoje voliče a já ze své zkušenosti vím, že kdo je od přírody asociál, asociál typu Kalouska, tak já ho nepřesvědčím. Kdo je od přírody milovník imigrantů a podpůrce muslimů jako voliči KDU-ČSL, toho také nepřesvědčím.

Otevřeně se stavíte proti islámu, stejně jako prezident Zeman. Nemáte někdy pocit, že zbytečně provokujete?

Jsem plně přesvědčen, že veškerý program, který prosazuji, je správný. Mám ten pocit zcela opačný. Kdyby oni neprovokovali a kdyby oni nevraždili, kdyby oni neznásilňovali nevinné ženy, tak se nemusím vyjadřovat k islámu. Nepleťme si následek s příčinou. A příčinou v tomto případě je neuvěřitelné jednání vyznavačů islámu. Považuji tedy své jednání za správné a ve svých názorech nepolevím

Četla jsem rozhovor s Markem Černochem…

Já vám na to odpovím předem. Mě pučisti a zrádci z Úsvitu vůbec nezajímají.

Já přece jen dokončím otázku. Marek Černoch tvrdil, že jste se chtěli rozejít kvůli upadající popularitě.

Lži a výmysly pučistů a zrádců z Úsvitu vůbec nebudu komentovat, vůbec mě to nezajímá.

Co říkáte na vaši upadající popularitu?

Já jsem byl v posledním průzkumu CVVM mezi deseti nejpopulárnějšími politiky ČR a jako jediný z opozice. Bylo to na titulní stránce Seznamu. Jestli jste si všimla, tak mám na Facebooku nejvíce přátel ze všech politiků v České republice a událo se to všechno za posledního půl roku.

A je podle vás Facebook měřítko? Vaši facebookovou stránku mohou lidé označit jen proto, aby měli všeobecný přehled o názorech politiků, a nemusí být přitom jejich příznivci.

To je možné. Ale za čtyři měsíce má naše hnutí Svoboda a přímá demokracie devět tisíc přihlášek. Je to rekord. Patříme tím pádem mezi pět nejpočetnějších politických stran za poslední čtyři měsíce. No a před měsícem vyšel průzkum CVVM, který byl na titulní stránce Seznamu, což mě překvapilo, protože ti mi před volbami do sněmovny dávali 1,5 %, a teď to bylo 7 %. Takže se ptám, kdo to tam platil.

Několikrát jste mi během rozhovoru řekl, že názor a postoj nezměníte. Umíte uznat chybu?

Kdybych neuměl uznat chybu, nemohl bych ani budovat stranu, ani podnikat. Neustále analyzuji svoje konkurenční prostředí. A když udělám chybu, což já samozřejmě dělám chyby, třeba jsem špatně odbočil na silnici…

Myslím chybu v politické sféře.

Z hlediska prosazování programu jsem ještě žádnou chybu nikdy neudělal.
Rozhovor vznikl v rámci předmětu Novinář jako politický aktér vedený Romanem Hájkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *