Český červený kříž slaví jubileum: Už 100 let nečekáme, až pomůže Někdo jiný

Nábor 30 tisíc vícenásobných dárců krve, školení první pomoci pro 50 tisíc laiků a dobročinné aktivity pro statisíce lidí. To jsou úspěchy Českého červeného kříže v roce 2018 a za celou dobu existence včetně československé historie by jich bylo nespočet. Letos totiž organizace slaví 100 let od založení a po republice se konají doprovodné akce a výstavy.

Provází je slogan Už 100 let nečekáme, až pomůže Někdo jiný. Oslavy odstartoval ples v únoru na pražském Žofíně, následovalo slavnostní shromáždění k vydání knihy Století s červeným křížem a vše doplňovaly akce v regionech. Například v Liberci se spojil krajský úřad s oblastním spolkem a společně uspořádaly výstavu o historii organizace a konkrétním oblastním vývoji.

Československý červený kříž, jehož předchůdcem byl Vlastenecký pomocný spolek pro Království české z roku 1868, vznikl 6. února 1919, kdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk vyslovil souhlas s jeho založením a jmenoval do čela dceru Alici Masarykovou. Po rozpadu Československa se rozdělil na dvě části a v ČR dále funguje pod hlavičkou Českého červeného kříže.

V současnosti vyvíjí sociální, zdravotnické a humanitní aktivity ve prospěch obyvatel, učí laiky první pomoci, oceňuje bezpříspěvkové dárce krve a dárcovství propaguje, pořádá ozdravné pobyty pro děti i seniory a šíří znalost humanitárního práva. Zároveň pomáhá i v zahraničí, ať už se jedná o Sýrii, Ukrajinu či Nepál.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: cckck.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *