ČSSD dluží přes 337 milionů. „Zaplatit zvládneme,“ tvrdí Sobotka

Sociální demokracie prohrála vleklý spor se Zdeňkem Altnerem o výši odměny za získání Lidového domu v Praze. Bývalý advokát podepsal v roce 1997 smlouvu s tehdejším předsedou Milošem Zemanem, ve které měl slíbeno 10 % z ceny budovy, jestliže se mu u soudu podaří prosadit vlastnické právo strany. Po vyhraném soudním líčení dostal tehdejší obhájce 16,8 milionů korun a další částka 33,6 milionu byla dána do soudní úschovy kvůli sporům mezi Altnerem a jeho smluvními partnery Václavem Halbichem a Zdeňkem Hájkem.

V roce 2004 rozhodl soud o zvýšení částky pro Altnera na 18,5 milionu s úroky a smluvními poplatky, ale obě strany se tehdy odvolaly. Ve čtvrtek 31. března pak padl pravomocný verdikt v Altnerův prospěch a ČSSD mu musí vyplatit nejen výše zmíněnou částku, ale také smluvní pokutu přes 300 milionů korun.

Předseda strany Bohuslav Sobotka považuje spor za neblahé dědictví bývalého vedení ČSSD z dob předsednictví Miloše Zemana. „Sociální demokracie se za svoji více než 130letou historii vypořádala s celou řadou vážných problémů, já jsem přesvědčený o tom, že zvládneme i tento problém,“ citovaly Sobotkovo vyjádření ve Washingtonu Lidové noviny. Premiér zároveň přiznal, že verdikt bude znamenat výrazný zásah do hospodaření strany, a požádal místopředsedu Martina Starce o návrh úsporných opatření. Mluvčí ČSSD Eva Gregorová potvrdila, že strana zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Tento opravný prostředek však nemá odkladný účinek.

„Klíčové je si připomenout, že v 90. letech hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty. Tato hrozba nebyla naplněna,“ zareagoval pro Lidové noviny mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který ale jinak odmítl kauzu komentovat.

Po Zdeňku Altnerovi bylo vyhlášeno pátrání kvůli obvinění ze zpronevěry, které však Obvodní soud pro Prahu 10 odvolal, když se objevil minulý týden u soudu. Obvinění je z doby, kdy byl Altner správcem konkurzního řízení, a hlavní líčení v jeho případu je stanoveno na 23. dubna. V současnosti je stíhán také na Slovensku kvůli podezření z maření konkurzního řízení.

 

Článek vyšel také v Carolina

Foto kredit: Sandra Štefaniková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *