Více než po 60 letech máme možnost nahlédnout za oponu Laterny magiky

Dům umění města Brna se stává místem konání unikátní multimediální výstavy s názvem Laterna Magika: Dekonstrukce a aktualizace. Ta potrvá od středy 15. května do 28. července. Expozice je výsledkem čtyřletého vědeckého výzkumu Národního filmového archivu, který poodhaluje jednotlivé složky fenoménu jménem Laterna magika a zkoumá pozadí prvního multimediálního divadla na světě.

Kurátorkami výstavy, jejímž architektem je Zdeněk Baladrán, jsou filmové historičky Lucie Česáková a Kateřina Svatoňová. „Uchýlily jsme se k cestě, která neznamená, že vám představíme rekonstrukci jednotlivých představení Laterny magiky, ani nechceme dělat zevrubnou historii jednoho divadla. Naopak jsme chtěly Laternu magiku uchopit ve výstavě jako mnohapřítomný fenomén v různých jeho fasetách. Především jako instituci a politikum, ale také jej ukázat jako technický vynález, technický aparát. Byl to specifický formát i multimédium,“ říká Lucie Česáková.

Významně se na celém projektu podílel také Institut intermédií ČVUT v čele s Ilonou Machovu. Kromě digitální archivace materiálů se zabývali i metodou snímání pohybů, tzv. motion capture. Ta spočívá v umístění značek (bodů) na tělo tanečníka ve speciálně upraveném prostoru, kde jsou pomocí programu snímána data jednotlivých pohybů a dále převáděna do digitální podoby. Díky ní bylo možné zrekonstruovat vybrané části z představení Pestrá paleta, Krkolomná jízda atd. „Vytvořili jsme také jeden unikátní projekt speciálně pro tuto výstavu, a tím je choreografie Markéty Kuttnerové, která zpracovala část představení Odysseus s názvem Kirké. Ta bude prezentována formou virtuální reality jako interaktivní zážitek pro diváka,“ dodala Machová.

Na vernisáži výstavy v úterý 21. května bude také představena kniha kurátorek Lucie Česálkové a Kateřiny Svatoňové Diktátor času: (De)kontextualizace fenoménu Laterny magiky. Pražská varianta expozice bude v září umístěna v prostorách současného umění MeetFactory, díky kterému tvůrci nabídnou divákům další pohled za oponu multimediálního fenoménu.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Dům umění města Brna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *