Zima a vítr? Nevadí. Na Kampě zahájili hudební festival Pražské jaro

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze začal již 74. ročník mezinárodního festivalu klasické hudby Pražské jaro. Zahájen byl tradičně 12. května Mou vlastí Bedřicha Smetany, letos v podání Bamberských symfoniků dirigovaných Jakubem Hrůšou. Přímý přenos z Obecního domu mohli sledovat návštěvníci akce Zahájení na Kampě, kde na ně čekal rozsáhlý doprovodný program mladých umělců ve spolupráci s projektem ZUŠ Open.

Den zahájení a zároveň 135. výročí úmrtí Bedřicha Smetany tentokrát připadly na neděli. I díky tomu byl počet diváků navzdory sychravějšímu počasí na Kampě vysoký. Ve čtyři hodiny odpoledne zde vystoupil soubor Brass Company ze ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun, který odstartoval tříhodinový hudební program žáků základních uměleckých škol.

Na tato vystoupení navázala hlavní událost večera, kterou byla projekce přímého přenosu zahajovacího koncertu Pražského jara na velkoplošnou obrazovku. Bavorský symfonický orchestr Bamberger Symphoniker, který pod taktovkou Jakuba Hrůši rozezněl Mou vlastí Smetanovu síň Obecního domu, mohli živě sledovat i diváci mimo Kampu v kinech v ostatních městech republiky či na ČT Art.

Každoroční hudební festival konající se na počest jednoho z největších českých skladatelů, Bedřicha Smetany, bude až do 4. června uvádět mimořádné umělce z Česka i celého světa. Návštěvníci se mohou 18. května těšit na festivalový debut klavíristy Matyáše Nováka či 3. června na francouzsko-švýcarského flétnistu Emmanuela Pahuda. Na slavnostním zakončení festivalu pak vystoupí francouzský houslista Renaud Capuçon v houslovém koncertu Antonína Dvořáka.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Česká televize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *