Zlatý podraz představuje nejtemnější okamžiky nejen české košíkové

Nový film režiséra Radima Špačka Zlatý podraz vstoupil do českých kin 25. října, a připojil se tak k oslavám 100 let od založení Československé republiky. Jde o příběh mladých sportovců, kteří se naučili hrát basketbal před německou okupací, ale gestapo jim poté sebralo trenéra a oni navzdory složité situaci neočekávaně přivezli domů zlatou medaili z mistrovství Evropy v roce 1946 pořádaného v Ženevě. Děj graduje, když se sportovci o stejný výsledek chtějí pokusit i v roce 1951 v Paříži, avšak to jim již stojí v cestě jak železná opona, tak komunistická ideologie.

Diváky, kteří jsou zároveň fanoušky moderního basketbalu, překvapí, jak moc byl tento sport v minulém století odlišný. Hrálo se například s těžkými koženými míči a hráči vůbec neměli výšku přes dva metry, jak je dnes naprostým standardem. K natáčení klíčových zápasů posloužila hala na pražském Výstavišti, která se proměnila v repliku ženevského Palais de Sports se 700 komparzisty. I přes značnou část filmu věnovanou právě záběrům na hru a utkání nechce režisér Špaček, aby bylo jeho dílo chápáno pouze v úzkém pojetí. „Neříkejme tomu sportovní film. Je to film o lásce, přátelství a odvaze,” řekl novinářům.

Scenáristé Jakub Bažant, Kristina Nedvědová a Jiří Závoda vycházeli ze skutečných historických událostí. Jedním z nejznámějších příběhů je osud Ivana Mrázka, jenž v posledních napjatých sekundách ženevského zápasu za stavu 32:32 doskočil na koš, skóroval, a sebral tak zlato favorizovaným Italům. Zvlášť silné jsou i jiné scény, které sám Mrázek prožil. Například výjev, kdy mladí Čechoslováci cestou vlakem do Ženevy projíždí naprosto vybombardovaným Německem, nebo chvíle, kdy z důvodu přeplněnosti téhož vlaku musejí vykonávat svou potřebu ven z okna.

Při obsazování rolí vsadil režisér na mladé tváře. V hlavních rolích se tak představili Filip Březina jako hrající trenér týmu Franta Prokeš. Šlo o první hercovo větší obsazení vůbec. Dále Zdeněk Piškula jako Frantův spoluhráč Jan Sedlák a polská herečka Patricia Volny jako Frantova láska Michelle. Právě díky věku herců a jejich neotřelému slovníku působí film velmi živě. Ze zkušených herců dostali příležitost Jan Hartl v roli Frantova otce a Ondřej Malý, který, jako již tradičně, ztvárnil záporáka – prospěchářského funkcionáře Hrabala. Ve filmu se mihnou i takové hvězdy NBA jako Jiří Welsch nebo Tomáš Satoranský.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: csfd.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *