Mužské právo aneb Jsou právní pravidla neutrální?

U příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky a umožnění studia ženám na Právnické fakultě Univerzity Karlovy uspořádalo výzkumné oddělení Sociologického ústavu Akademie věd ČR přednášku a diskusi s ústavní soudkyní Kateřinou Šimáčkovou. Akce se konala v pátek 5. října v prostorách pražské Leica Gallery v rámci Noci vědců a vědkyň.

Na úvod setkání zmínila soudkyně Šimáčková významné Češky, které se věnovaly právním odvětvím, od Milady Horákové po Dagmar Burešovou. Pozastavila se však nad tím, že za celou dobu existence státu se žádná žena neobjevila v některé z nejvyšších řídicích funkcí, ať už na postu premiérky, prezidentky nebo guvernérky České národní banky. „Pro voličky i političky jako by nebylo důležité podpořit ženské zastoupení v mocenských pozicích. Říká se však, že je-li žen v politice málo, tak politika mění ženy. Pokud tam bude žen dostatek, změní ženy politiku. Myslím si, že právě to je teď úkolem pro ženy,“ uvedla Šimáčková.

Hovořila také o feminizaci chudoby, problematice rozdílného platového ohodnocení v závislosti na pohlaví nebo znevýhodnění žen z důvodu mateřství. Téma rodičovské dovolené přišlo na řadu znovu v závěrečné diskusi, kdy se dvě advokátky podělily s publikem o stejný příběh – část rodičovské dovolené strávil s dítětem doma jejich manžel, což velice udivilo jejich okolí, které předpokládalo (podobně jako většina společnosti), že s potomkem zůstane matka.

Na hlavní otázku přednášky, tedy zda je právo „mužské“, nebo přistupuje ke všem bez rozdílů, nabídla Šimáčková jasnou odpověď – právo je sice stejné pro všechny, ale bylo vytvořeno muži, a nejsou v něm tudíž dostatečně zohledněny některé ženské potřeby.

Kateřina Šimáčková se věnuje právu skoro třicet let, od roku 2013 jako soudkyně Ústavního soudu. Mezi její hlavní témata v rámci této instituce patří sociální práva jednotlivce a férové chování vůči ženám, které se dle jejího názoru setkávají s právními nedostatky státu častěji než muži. Na téma „mužského“ práva právě chystá spolu s dalšími autory knihu, která se bude podobně jako přednáška věnovat přístupu práva k ženám.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/bones64

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *