Na opravy silnic chybí peníze i kapacity, tipem ale pomůžou i řidiči

Přestože se stav českých silnic v posledních letech zlepšil, stále zůstává mnoho úseků rozbitých. Ze 140 zemí, jež do žebříčku kvality pozemních komunikací zařadilo Světové ekonomické fórum, skončila Česká republika na 74. místě. Uvedl to v pondělí 16. dubna při vyhlášení výsledků ankety Nejaktivnější kraj Petr Čaník, organizátor projektu Vymoly.cz.

Přitom v indexu, který celkově porovnává konkurenceschopnost jednotlivých ekonomik, figuruje Česko na 31. příčce. Zatímco v kritériích, jako jsou počet studentů či míra inflace, si stojí dobře, stav cest sráží zemi až do druhé poloviny. V popředí silničního žebříčku jsou například Švýcarsko, Nizozemsko nebo Francie, lépe si vedou i v Indonésii či Keni.

Může za to také fakt, že na výstavbu a opravu scházejí finance. Například Středočeský kraj měl pro rok 2017 k dispozici 1,6 miliardy korun. Na odstranění všech problémů na silnicích II. a III. tříd by však potřeboval 45 miliard. Ale i kdyby kraj peníze dostal, odstranění všech nedostatků by zabralo deset a více let. „Nemůžeme uzavřít celý kraj a ani bychom nesehnali stavební kapacity,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Právě ona převzala jménem kraje z rukou zástupců projektu Výmoly.cz a pojišťovny Generali ocenění za největší aktivitu při opravě silnic. Ze 738 nahlášených výtluků jich odstranil 313, tedy 42 %. „Nevyhovující stav silnic, který ohrožuje zdraví a bezpečnost řidičů, nám není lhostejný, proto na zlepšení kvality věnujeme velkou energii a nemalé finanční prostředky,“ řekla hejtmanka kraje, který má nejdelší síť pozemních komunikací v republice. Na druhém místě skončila Praha, na třetím Vysočina.

Práci silničářů urychlují i aktivní motoristé. Ti mohou například pomocí aplikací Musimetoopravit.cz nebo Vymoly.cz vyznačit problémové úseky na mapě. Data od uživatelů následně obdrží odpovědní správci silnic. „Výsledkem je spolupráce, která pomáhá situaci měnit,“ řekl Čaník za Vymoly.cz. Jenom za rok 2017 lidé přes tento portál nahlásili celkem 1931 nebezpečných míst. Do konce července se mohou také zapojit do osmého ročníku ankety Nejhorší díra republiky.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/Larisa-K

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *