Dostatek financí, málo odborníků, hodnotí výzkum inkluzivní vzdělávání

Reforma společného vzdělávání má v českém školství za sebou první rok. Podle průzkumu se po prvním roce nejvíce zlepšilo financování podpory vzdělávání pro děti se speciálními potřebami. Školy mají naopak problém s velkým počtem žáků ve třídách a s nedostatkem asistentů a speciálních pedagogů.

Nadace Open Society Found Praha (OSF), která v České republice působí již 25 let a mimo jiné realizuje projekty na podporu inkluzivního vzdělávání, si nechala vypracovat výzkum nezávislou agenturou Nielsen Admosphere spolu s Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství a Českou odbornou společností pro inkluzivní vzdělávání. Jeho výsledky zveřejnila v úterý 6. března. Studie zahrnovala 507 učitelů a 126 ředitelů škol po celé republice, kteří odpovídali na otázky v internetovém dotazníku.

Z dříve realizovaných výzkumů opakovaně vyplývalo, že největší bariérou podpory vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných školách je nedostatek finančních prostředků, to podle výsledků námi realizovaného šetření již neplatí,“ říká Klára Laurenčíková z České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. Ve výzkumu to uvedlo 72 % ředitelů.

Společné vzdělávání přitom stálo za minulý školní rok víc, než se původně očekávalo. Místo plánované jedné miliardy korun vyšlo jen od ledna do června 2017 na více než 1,5 miliardy. Podle ministerstva školství je o společné vzdělávání nečekaně vysoký zájem, náklady tedy mají stále růst. Podle resortu financí však překračují možnosti státního rozpočtu, nadace OSF chce o výsledcích jednat s vládou a dokázat na nich, že tato investice má smysl.

Ředitele škol nejvíc trápí nedostatek asistentů pedagoga a speciálních pedagogů, na tuto pozici se podaří sehnat zaměstnance jen 42 % z nich. V budoucnu proto hodlá nadace OSF komunikovat s katedrou speciální pedagogiky o navyšování počtu přijímaných studentů.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/Alexas_Fotos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *