Ryba smrdí od hlavy, popsal v debatě českou politickou kulturu Jiří Drahoš

Kandidáti na post prezidenta se poprvé utkali v debatě. Místem pro ni se stala ve středu 8. listopadu Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Před četným publikem diskutovalo sedm uchazečů, Miloš Zeman, který obhajuje mandát, účast odmítl. Přednost dal cestě do Olomouckého kraje, už dříve prohlásil, že kampaň nepovede a v obdobných debatách vystupovat nebude.

Z 19 adeptů, kteří podali přihlášku, jich v aule usedlo sedm: Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Petr Hannig a Mirek Topolánek. Akci pořádanou spolkem Mladí občané moderovala redaktorka týdeníku Respekt Andrea Procházková, která se během více než dvouhodinové debaty ptala mimo jiné na směřování České republiky nebo na úlohu prezidenta ve společnosti.

Prezident má hájit národní zájem, nepřipustil bych devastaci armády,“ prohlásil Hynek. Pokud by se Drahoš stal prezidentem, otevřel by Pražský hrad lidem a chtěl by kultivovat politickou scénu, ryba podle něj smrdí od hlavy. „Pokud bych se stal prezidentem, nebudu dělat ostudu,“ dodal.

Podle Topolánka by měl prezident v lidech posilovat víru v budoucnost a nevytvářet vlastní zahraniční politiku. Horáček by nepřipustil, aby zde vládl kabinet bez důvěry, Hrad by „dezinfikoval“. Fischer vidí prezidenta jako nadstranického garanta dodržování ústavy. Hannig by jako hlava státu uvítal právo navrhovat zákony stejně jako poslanci a senátoři. „Prezident má podporovat kritické myšlení, otevírat kritická témata, neměl by lhát,“ doplnil Hilšer.

Mezi diváky dorazil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, s ním souvisela společná otázka pro všechny kandidáty, zda by ho znovu pověřili sestavením vlády, i kdyby při prvním pokusu neuspěl. Michal Horáček chce, aby Babiš před druhým kolem vyjednávání ostatním nabídl něco, co zohledňuje jejich program. Mirek Topolánek by pověřil toho, kdo by byl schopen sestavit většinu, a Jiří Drahoš označil spekulace o druhém kole jako irelevantní. Marek Hilšer by dal šanci jinému zástupci hnutí ANO.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Dan Materna, MAFRA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *