EU není jen Brusel, připomněla eurokomisařka Jourová

Evropská unie není samozřejmost a měli bychom se snažit o její záchranu. I o tom diskutovala eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová (ANO) ve středu 12. dubna na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Přiblížila také plány ve věci ochrany soukromých údajů či dvojí kvality potravin.

Podle Jourové je chyba, že lidé začali považovat unii za normu. „Evropská unie není samozřejmost a normalita. V případě rozpadu nás čekají velice nepěkné vyhlídky. Měli bychom se proto mobilizovat a snažit se o její záchranu. Lidé by si měli uvědomit, že Evropská unie není jen Brusel,“ prohlásila Jourová.

V současné době Jourová projednává zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce, který má mít rozhodovací pravomoc vést vyšetřování. Doposud se šetřením podvodů v rámci EU zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům, tzv. OLAF. Ten však ve věci případu nemůže rozhodovat, může pouze předat členským státům doporučení ke stíhání konkrétních osob. Pro zavedení tohoto úřadu je 16 států, dalších pět se Jourová snaží nyní přesvědčit.

Současně se Evropská komise snaží vypořádat se s ochranou soukromých údajů. „Musíme brát v potaz neustálý vývoj moderních technologií a snažit se příliš neomezovat naše soukromí. Důležitým aspektem jsou také peníze a byznys. Je třeba nechat dostatek prostoru pro inovace a rozvoj, aby mohla být Evropa konkurenceschopná vůči Americe,“ uvedla eurokomisařka.

Jourová také reagovala na dotaz z publika, který se týkal dvojí kvality potravin v EU. „Komplikací je, že daný produkt horší kvality není zdraví škodlivý a ani nemáme normy, které stanovují přesné složení výrobku. Proto jsem navrhla, abychom toto chování výrobců označili za neférové obchodní taktiky na společném evropském trhu,“ poznamenala.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Politico.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *