Před Hlávkovou kolejí lidé uctili památku hrdinů z listopadu 1939

Ranní pietní akt se uskutečnil 17. listopadu na Novém Městě v Praze, kde se u pamětní desky Jana Opletala shromáždilo několik desítek osob. Společně vzdali hold statečnosti studentů v těžkých dobách počátku nacistické okupace. Hlavní projev pronesl předseda Senátu Milan Štěch, doplnili ho další řečníci, mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka. Největší potlesk sklidil Vojmír Srdečný, přímý účastník událostí nacistického teroru na studentech.

Pieta, kterou již tradičně pořádá Český svaz bojovníků za svobodu společně s nadací Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, připomíná události z období od 28. října do 17. listopadu 1939. Násilné potlačení protestu u příležitosti 21. výročí vzniku Československa stálo život pekařského dělníka Václava Sedláčka a následně studenta medicíny Jana Opletala. Jeho pohřeb vyvolal vlnu protestů, které ale protektorátní režim potlačil a jejich účastníky nelítostně potrestal.

„Nacisté vnikli hrubým způsobem do kolejí. Byli jsme odvezeni do ruzyňských kasáren, kde bylo popraveno devět vůdců studentů, nejstarší byl 33letý historik docent Josef Matoušek, nejmladšímu Václavu Šafránkovi nebylo ani devatenáct let. Krátce po půlnoci jsme prošli branou tábora s nápisem Arbeit macht frei,“ připomněl své děsivé zážitky Vojmír Srdečný. Dále uvedl, že asi z 1300 českých studentů deportovaných do koncentračního tábora Sachsenhausen jich žije již jen pět.

Od roku 1941 se v tento den ve světě slaví Mezinárodní den studentstva, v našem kalendáři však figuruje jako Den boje za svobodu a demokracii. Právě to vadí některým z přítomných. Rádi by viděli opětné přejmenování svátku a kritizovali vládu za to, že se k tomuto návrhu nijak nevyjádřila. Řečníci dále připomenuli i 17. listopad 1989, sametovou revoluci, která začala právě při poklidné demonstraci k 50. výročí událostí z roku 1939.

„Je dobré si uvědomit, že naše dnešní demokracie a svoboda je výsledkem zápasu celých generací lidí, kteří se v minulosti nevzdali. Děkuji proto všem, kteří se ve svém každodenním životě také nevzdávají. Rozhodnutí je v našich rukách a já věřím, že česká společnost svoji sílu prokáže,“ prohlásil premiér Sobotka.

Po projevech položili vybraní přítomní v doprovodu členů armády věnce k pamětní desce a na závěr piety zazněla česká státní hymna. Část účastníků se následně vydala do Žitné ulice k pomníku Jana Opletala a Václava Sedláčka.

 

Foto kredit: wikipedie.org; pohřeb Jana Opletala
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *