Krize demokracie: média v rukou oligarchů a nedostatečná historická paměť

Debatou o stavu demokracie nejen v Česku ožila velká posluchárna New York University v Praze. Před zaplněnou učebnou diskutovali v pátek 22. dubna politolog Jiří Pehe, předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, slovenský diplomat Kálmán Petőcz nebo podnikatel Tomáš Richter. Hovořili mimo jiné o projevech krize demokracie ve státech střední Evropy a snažili se rovněž hledat možná východiska.

„Když se podíváme za blýskavou fasádu naší demokracie, tak zjišťujeme, že je uvnitř stále notně zchátralá,“ komentoval stav české politiky Pehe. Podle něj se rychle vytvořily demokratické instituce a mechanismy, ale funkční občanská společnosti zatím v takové míře nevznikla a chybu vidí také ve školství. „Lidé nevycházejí ze škol jako demokrati,“ řekl.

O zanedbané úloze školství hovořil také Petöcz. Míní, že se ve školách nevěnuje dostatečná pozornost moderní historii ani institucím EU. S tím pak souvisí nedostatečná historická paměť a nedůvěra mladých lidí v unii, kterou lze v současnosti ve střední Evropě vnímat a která se odrazila i na výsledku voleb na Slovensku.

Role médií

Řeč byla i o roli médií. Ta se podle slov Adama Černého dostávají stále více pod vliv velkých kapitálových skupin, a tím se omezuje jejich schopnost svobodně informovat. Upozornil také, že v poslední době vzniká celá řada serverů placených ze zahraničí, které šíří lživý obsah. Jepodle něj proto více než kdy dříve potřeba chránit pozici veřejnoprávních médií před politickými tlaky. „Jde mimo jiné o to, aby své zástupce do rad médií veřejné služby mohly jmenovat renomované občanské a společenské instituce přímo, bez dalších politických schvalovacích procedur,“ navrhl Černý.

Hovořilo se rovněž o ekonomických problémech, se kterými se nezávislá média potýkají. „Standardní ekonomický model médií se hroutí,“ řekl Tomáš Richter, podnikatel, který stojí za založením nadačního fondu pro podporu nezávislých médií, o jehož vzniku auditorium informoval. Fond se podle jeho slov zrodil z iniciativy skupiny menších podnikatelů, kteří se tak staví na odpor „oligarchizaci médií“, a měl by začít fungovat v nebližších týdnech.

O slovo se přihlásil i bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který debatě přihlížel, a připomněl, že to, čím si střední Evropa prochází nyní, je běžné i v západních demokraciích. „Je úplně normální, že se za svobodu a demokracii musí bojovat,“ poznamenal.

 

Foto kredit: Feral78/flicr.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *