Výstava připomíná 100 let od narození Alexandera Dubčeka

V sobotu 27. listopadu uplynulo 100 let od narození Alexandera Dubčeka, generálního tajemníka ÚV KSČ a hlavního představitele pražského jara a propagátora „socialismu s lidskou tváří“. Výročí připomíná výstava v prostorách Slovenského institutu na náměstí Republiky v Praze. Vernisáže se ve čtvrtek 25. listopadu zúčastnil také herec Matěj Marušin, který ztvárnil Alexandera Dubčeka v divadelním představení #dubček.

Skromná expozice zachycuje život reformátora československého komunismu od jeho mládí, kdy s rodiči žil v Sovětském svazu, až po jeho tragickou smrt po autohavárii v roce 1992. Výstavní panely doplňují fotografie z rodinných archivů jeho synů Pavola a Milana.

Marušin v projevu připomněl dobu, kdy Dubček musel opustit politický život a pracoval jako mechanizátor v podniku Západoslovenské státní lesy. „Provrtali celý můj dům odposlouchávacím zařízením. Odposlouchávali mě na záchodě, odposlouchávali mě v ložnici. Jediné čisté místo byla kotelna. Tam jsem se setkával s těmi, co se nebáli přijít,“ přednesl Marušin část hry #dubček. Výstava bude trvat do 10. prosince.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Česká televize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *