Protest proti Číně: Tibetské vlajky a zvonění klíčů

„Svědomí neprodáme!“ nebo „Free Tibet“ a „Pojďte s náma!“ Podobné pokřiky se ozývaly z davu, který postupoval z Kampy přes Pohořelec k Pražskému hradu, v rukách s tibetskými vlajkami. Zatímco čínský prezident Si Ťin-pching v Praze jednal, stovky lidí v úterý 29. března protestovaly proti okupaci Tibetu a porušování lidských práv v Číně.

K demonstraci se připojili předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo jeho předchůdce a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který do megafonu prohlásil: „Netušil jsem, že pětadvacet let po slavném listopadu se tady budeme klanět diktátorovi.“

Promluvili i zástupci vietnamské komunity či iniciativy Vraťte nám stát. Shromáždění doprovázeli policisté, ale také organizované skupinky s velkými vlajkami Čínské lidové republiky. A když zaznívaly projevy a kritika, z pročínské strany se ozývalo pískání.

Účastníci demonstrace se sešli na Kampě o půl třetí, po čtvrté hodině se začali přesouvat k parku Maxe van der Stoela poblíž Pražského hradu, kde se měli připojit k další

demonstraci za lidská práva. V davu se objevily fotky Václava Havla a dalajlamy nebo velký transparent s červeně pomalovanou fotografií Mao Ce-tunga. Mezi tibetskými vlajkami byli vidět také europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) nebo bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Projevit svůj názor přišli i Ivan Havel a hudebník Michael Kocáb.

Vstup na Hradčanské náměstí hlídali těžkooděnci. Odmítali kohokoliv vpustit, a to i poté, co se je snažil přesvědčit Kalousek – podle policie byla k vstupu nutná propustka. Dav začal skandovat: „Máme na to právo!“ Situaci uklidnil až Schwarzenberg, který připomněl, že shromáždění nemělo sloužit k nenávisti, ale upozornit právě na krutost režimu v Číně. Bursík navrhl přesun zpátky do parku Maxe van der Stoela. Lidé začali zpívat českou hymnu a cinkat klíči.

Návštěvu podrobně monitorovala přední česká média a vznikla řada videí, která zachycují drobné potyčky, například konflikt mezi účastníky demonstrací a občany Číny, kteří útočili na lidi nesoucí tibetské vlajky. Skupiny s čínskými vlajkami od protestujících oddělovali policisté a těžkooděnci. Ti byli v akci i o den později, kdy se Si Ťin-pching zúčastnil ekonomického diskusního fóra na Žofíně.

 

Zdroj foto: Youtube

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *