Dětský čin roku 2015 už zná své letošní vítěze

V Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze se ve čtvrtek 3. prosince slavnostně vyhlašovaly výsledky 11. ročníku soutěže Dětský čin roku. V rámci tohoto projektu jsou oceňováni žáci, kteří vykonali nějaký dobrý skutek nebo si všimli skutku kamaráda a napsali o něm.

Celkem se letos posuzovalo přes 650 příběhů. O tom, který z nich si zaslouží vyhrát, rozhodovaly samy děti hlasováním na internetu. Soutěžilo se v sedmi kategoriích, vítězi jsou: Adam Zezulka (Záchrana lidského života), Matyáš Kolek (Pomoc ostatním), Karolína Vosecká (Pomoc starším lidem), Tomáš Soldán (Kolektivní pomoc), Kryštof Kratochvíl (Pomoc přírodě), Tereza Grygarová (Dobrý nápad) a Karolína Našincová (Pomoc n@ netu).  Malí hrdinové neváhali pomoct při epileptickém záchvatu, při pádu z kola, natočit video o tom, jak se bránit šikaně, věnovat své hračky chudším dětem, zachránit ryby a žáby před suchem, uspořádat soutěž pro seniory či pomoct starší nemocné sousedce s péčí o domácnost. Ocenění získali diplom, medaili, věcné ceny od partnerů projektu a šek pro svou školu ve výši 10 tisíc korun na nákup školních pomůcek.

Vyhlášeny byly i tři speciální ceny, a to za vytvoření dokumentu o bezdomovectví žáky 9. třídy ZŠ Brno, za myšlenku zavedení předmětu Realizace dobrého nápadu do škol Hanou Limbergovou a za každoroční zapojování se do soutěže ZŠ při brněnské fakultní nemocnici.

Akci moderoval herec Aleš Háma, který je zároveň čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku. „Vyhlašovat vítěze Dětského činu roku a osobně se s nimi setkat je pro mě čest. Přestože je jim okolo 12 let, nezalekli se situací, které si dokážu sám jen těžko představit. Doufám, že bych v sobě našel stejné odhodlání a zachoval se jako oni,“ uvedl Háma v tiskové zprávě. Dětské hrdiny přišly podpořit i další známé osobnosti, jako jsou Jitka Čvančarová, Jan Révai či Petra Černocká, kteří jsou zároveň patrony jednotlivých kategorií.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *